hamburger-icon

Kliker.info

Presušila stara kasa : Dodik spiskao novac od prodaje telekoma!

Presušila stara kasa : Dodik spiskao novac od prodaje telekoma!

13 Marta
17:59 2011
Od 646 miliona eura, odnosno 1,2 milijarde maraka, koliko je Vlada Republike Srpske 2007. godine zaradila i deponovala na "escrow" račun od prodaje 65 posto držvnog kapitala "Telekoma RS" srbijanskom operateru, prema svemu sudeći, više nije ostalo ništa! Na to upućuju dobro obaviješteni izvori "Dnevnog avaza" uspoređujući posljednje zvanične kalkulacije entitetskog ministarstva finansija i ukupan iznos koji je na istom računu dočekao novu Vladu RS.

Finansijski problemi

Ovakva situacija će, sasvim je sigurno, izazvati velike finansijske probleme za RS, koja je manjkove godinama pokrivala sredstvima od prodaje "zlatne koke". No, nijedna kasa nije bez dna pa se u Banjoj Luci užurbano razmišlja o tome kako nadomjestiti manjak, koji će se, kako navode dobro upućeni, osjetiti već sredinom ove godine.  Za to vrijeme "Telekom Srpske", koji je većinski privatiziran, imao je u prvih devet mjeseci 2006. godine dobit od 31 miliona eura, što je bilo čak 33 posto više od plana, čak 630.000 registriranih pretplatnika u mobilnoj telefoniji, 350.585 pretplatnika u fiksnoj, a posjedovali su i licence za mobilnu mrežu i servise, fiksnu mrežu i pružanje internet-usluga na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ključni prihodi

Samo internet-provajder "Teol" imao je 30.715 registriranih pretplatnika. Isto preduzeće zapošljavalo je tada 2.748 radnika i bio je jedna od najjačih kompanija u RS.Ekonomist Aleksa Milojević tvrdi da su prihodi s adresa poput elektroprivrede, telekoma ili hidropotencijala, od ključne važnosti za stabilnost jedne države zbog čega je prodaja takvih kapaciteta, sama po sebi, kao ekonomski posao, bez obzira na inkasirani novac, krajnje upitna.
 
Čavić: Profit više ne ide u budžet

– Kompanija "BH Telecom", koja nije prodata, posluje s dobicima, baš kao i "Telekom Srpske", ali taj novac ne ide više u RS, jer je preduzeće prodato, a novac je potrošen. Prema našim posljednjim analizama, najmanje 340 miliona maraka otišlo je samo na infrastrukturu i javnu potrošnju, ali zaposlenost nije rasla. Posljedice su enormne i tek će se osjetiti – kaže predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić komentirajući  trošenje sredstava od prodaje "Telekoma".(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku