hamburger-icon

Kliker.info

Presudna bitka za Libiju : Pobunjenici napreduju, Gadafi napustio Tripoli ?(Video)

Presudna bitka za Libiju : Pobunjenici napreduju, Gadafi napustio Tripoli ?(Video)

21 Avgusta
14:24 2011

 Bitka za glavni libijski grad je počela. Nakon žestokih sukoba između pobunjenika i snaga libijskog vođe Gadafija pojedini dijelovi Tripolija su navodno pod kontrolom pobunjenika. Gadafi je navodno napustio Tripoli. Čini se da je riječ o odlučujućoj bitki za Tripoli. Pobunjenici, prema vlastitim navodima, sve viže stežu obruč oko Gadafija. „Informirani smo da vojnici odani Gadafiju sve više odustaju i da svoje oružje ostavljaju izvan Tripolija.

Naši borci osvajaju dio po dio Tripolija. Gadafi sada još jedino može pobjeći, ali mi se nadamo da ćemo njemu i njegovim sinovima suditi u Libiji,“ izjavio je glasnogovornik prelazne libijske Vlade. Kada je riječ o Gadafiju on je navodno upravo i učinio jedino što mu je preostalo. Agencije javljaju da je Gadafi napustio glavni grad i krenuo u pravcu alžirske granice. Iz dobro obaviještenih izvora se u nedjelju (21.08.) moglo čuti da se libijski vođa skupa sa svojom porodicom nalazi u regionu nedaleko od granice sa Alžirom gdje ga štite pripadnici plemena Al-Orban. Pretpostavlja se da je njegov plan preći u Alžir. Potvrde ove informacije za sada nema ni iz pobunjeničkih krugova.

„Nikada nećemo odustati“                         Gadafijev sin Saif al-Islam je izjavio da njegov otac nikada neće odustati, te da je isključena mogućnost da on i njegov otac napuste zemlju. Sam Gadafi je u noći sa subote na nedjelju (20./21.08.) preko državne televizije uputio audio poruku u kojoj je pobunjenike nazvao izdajnicima Libije koji zemlju žele pocijepati. On je rekao kako iza pobune stoje europske zemlje koje žele libijsku naftu. „Francuski predsjednik Nikola Sarkozy hoće našu naftu,“ rekao je Gadafi navodeći kako njegovo obraćanje preko televizije nije snimljeno, već da to čini uživo.

Kao dokaz za to Gadafi je naveo datum i vrijeme.Osim Tripolija i sve strateški važne naftne luke su navodno u rukama pobunjenika. Stoga i u međunarodnoj zajednici smatraju da se obruč oko Gadafija sve više steže: „Opozicionari su ostvarili nove pobjede, dok Gadafijeve trupe postaju sve slabije. Kako su predsjednik Obama i šefica diplomatije Klinton već rekli cilj je Gadafijev odlazak. Čvrsto vjerujemo u to da su njegovi dani odbrojani,“ rekao je Jefffrey Feltman, američki državni tajnik za Bliski istok.U prilog tome govori i to da je jedan od bliskih Gadafijevih suradnika Dschallud prebjegao u redove pobunjenika. Navodno je i libijski minsitar za naftu Abukraa dao ostavku. Čini se da ostaje sve manje vremena za one koji su bili odani režimu da na vrijeme promijene stranu. (Kliker.info-DW)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku