hamburger-icon

Kliker.info

Presuda koju svi očekuju: Hoće li se saznati ko su ubice Dženana Memića? Ko su saučesnici, a ko je prikrivao ubistvo?

Presuda koju svi očekuju: Hoće li se saznati ko su ubice Dženana Memića? Ko su saučesnici, a ko je prikrivao ubistvo?

23 Novembra
22:59 2022

U četvrtak, 24. novembra 2022. godine u 9:00 satiu Sudu BiH bit će izrečena presuda Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođ. Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću u predmetu koji se vodi protiv njih zbog sumnje da su ometali istragu u ubistvu Dženana Memića. 

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine usljed povreda koje je zadobio 8. februara u Velikoj Aleji na Ilidži. Imao je 21 godinu kada je preminuo, a šest godina kasnije još je mnogo nerazjašnjenih okolnosti u vezi sa njegovom smrću. Ipak, nakon toliko vremena, ostao je tračak nade da će istina i pravda o ovom slučaju „isplivati“.

Njegov otac, Muriz Memić, kaže da je Dženan 8. februara 2016. godine izašao iz kuće i više se nikada nije vratio. Dženanova porodica ističe da je jedini svjedok njegova bivša djevojka Alisa Ramić (rođ. Mutap) koja je bila sa Dženanom kada je zadobio povrede u Velikoj Aleji. U svojim obraćanjima Alisa tvrdi da je zadobila povrede glave, izgubila svijest, te da se ne sjeća mnogih važnih detalja.

„Dženana nije udario automobil“ 

Prve informacije koje su bile plasirane u javnost su da je Dženana udario automobil, a policija je navela kako je vozač pobjegao s mjesta nesreće, nakon čega je ubrzo slučaj preinačen u ubistvo.

Njegova porodica ipak tvrdi da su za ubistvo krivi Alisa Mutap i njen bivši momak, kao i da nije bila riječ o saobraćajnoj nesreći jer na njegovom tijelu nije bilo nikakvih povreda osim udarca u glavu. Hasan Dupovac je bio šef Odsjeka za saobraćajne istrage u vrijeme kada je Dženan ubijen. Prema navodima porodice Memić, Dupovac je Dženanovom ocu Murizu rekao da će dobro naplatiti odštetu. Dupovac je uzeo izjavu od Alise Mutap nakon smrti Dženana Memića u prisustvu njenih roditelja, a kako navodi porodica Memić, nezakonito je prisustvovao i obdukciji Dženanovog tijela.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, u gostovanju u „Centralnom dnevniku“ na FACE TV je rekao da u zapisniku o uviđaju postoji deset tragova, i to: komad dlaka, tri traga krvi i šest komada stakla.

„Kada je vještak došao da vještači te komade stakla, dali su mu 80 komada stakla“, rekao je Feraget za FACE TV.

Feraget navodi da su četiri ovlaštena službena lica koja su prisutna na licu mjesta opisivala položaj Dženana Memića na četiri različita načina!

„Tijelo Dženana Memića je premještano, namještano, kako bi se uklopilo u navodnu saobraćajnu nesreću“, rekao je Feraget.

„Na licu mjesta bilo je prisutno više lica, a jedan je ubio Dženana“, rekao je Feraget.

„Dženan je udaren palicom u glavu“, rekao je Muriz Memić gostujući u „Centralnom dnevniku“ na FACE TV.

Gostujući u „Centralnom dnevniku“, doktor pravnih nauka i osoba koja je sačinila detaljan izvještaj o propustima u slučaju „Dženan Memić“ – Nermin Šehović posebno je naglasio da stoji iza svakog slova i zareza u izvještaju o slučaju „Dženan Memić“.

Šehović se tada našao u žustrom duelu sa Dinom Osmankadićem, koji je bio načelnik Odsjeka za krim-tehniku i forenziku MUP-a KS u vrijeme kada je ubijen Dženan Memić.   Sestra ubijenog Dženana Memića odgovorno je tvrdila da je nakon Dženanove obdukcije Osmankadić krim-tehničaru javio da se radi o ubistvu.

Osmankadić: „Na nekom sam spisku gdje se nalaze oni koji prikrivaju slučaj! Nemam problem zbog toga! Uposlenik sam MUP-a KS. Nisam zataškavao!“

Šehović: „Odgovoran sam za izvještaj koji je zasnovan na pismenim i koji je potkrijepljen audio i videosnimcima. Nakon višemjesečnog rada ovih sedamnaest strana, postoje prilozi i CD snimak svega što su rekli policijski službenici! CD je u Državnom tužilaštvu zaključan i potvrđuje ovo što je na papiru! Stojim iza svakog slova i zareza. Sve je predato Državnom tužilaštvu.“

Feraget: „Je li Osmankadić bio prisutan na obdukciji? Kakav je bio rezultat obdukcije? Javljeno je da ste Vi javili da se radi o ubistvu!“

Osmankadić: „Kod tužioca ću reći sve što vas interesuje!“

Šehović: „Ekipa koja je izvršila uviđaj konstatuje da je rađen u dobrim vremenskim prilikama i sve što je trebalo – izuzeto je! Dvojica policijskih službenika su došla u smjenu i šef smjene ih je poslao na dodatno ispitivanje, gdje su našli nove komade stakla! Oni to nisu procesno izuzeli uz tužioca niti napravili zapisnik! Oni su to pokupili kako ne treba i onda se na određeni način identifikovalo kome pripada far… Komisija je obavila razgovor s tužiteljicom, a oni nisu objavili da je bio taj uviđaj ujutro. Komadiće trebaju objasniti kolege koje nisu ispoštovale zakon i izvršile ispravno naknadni uviđaj! Ta zabilješka nije imala broja i nije protokolisana!“

Feraget: „Osmankadić je prenio svojim službenicima da se radi o ubistvu! 16. februara je uređena skica mjesta zločina! U toj skici stoji da se radi o krivičnom djelu ‘Ubistvo’ i to nije nikad otišlo na Sud!“

Šehović: „Kolega Osmankadić nije uopšte u izvještaju!“

Tužilaštvo Kantona Sarajevo 9. marta 2016. godine i zvanično  je pokrenulo istragu, nakon čega su počela saslušanja većine svjedoka, od kojih se mnogi navodno nisu sjećali baš onih najvažnijih detalja.

„Alisa Mutap nije imala amneziju“ 

Porodica Memić tvrdi da Alisa Mutap zna sve detalje Dženanovog ubistva, ali da je štite Kantonalno tužilaštvo i nekadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić, a prilikom saslušanja navođeno je kako je Alisa imala amneziju i da se kobne noći uopšte ne sjeća. I ove tvrdnje porodica Memić negira, navodeći da Alisa nije imala amneziju i da zna svaki detalj, kao i ime Dženanovog ubice.

„Dva tima vještaka su dokazala da Alisa nema amneziju! Ne znam kakav je interes bio Sebiji Izetbegović da mijenja tim ljekara koji je rekao da Alisa nema amneziju, a zatim stavlja drugi tim koji bi rekao da je Alisa imala amneziju. Sebija sve zna u ovoj državi! Ona je moćnija od Bakira“, rekao je Muriz Memić za FACE TV.

Muriz Memić naveo je da će se voditi posebna istraga protiv Sebije Izetbegović o tome kako je Dženan umro.

„Dženan bi bio živ da mu se na vrijeme ukazala pomoć“, rekao je Muriz Memić za FACE.

Nakon što je Sebija Izetbegović kazala da će prihvatiti razgovor sa Murizom Memićem, producenti „Centralnog dnevnika“ uputili su njoj i Enri Suljić zvanični poziv za učešće u emisiji, međutim one ipak nisu došle. Shodno tome, gosti u „Centralnom dnevniku“ bili su Muriz Memić i dr. Kemal Dizdarević.

Govoreći o Sebiji Izetbegović, kao i o tome da li je Alisa Mutap imala amneziju, dr. Dizdarević je kazao:

“Sebija nema pameti! Ovo ponašanje je silna glupost! Ona je mene tendenciozno imenovala u Komisiju! Način na koji je ta komisija funkcionisala bio je netipičan! Očekivale su da ću se prikloniti! Nakon vještačenja sam dobio neobičan tekst u kojem sam upozoren! Vidio sam da je riječ o nečemu što je neprihvatljivo… tako se ne pristupa vještaku! Pojam te vrste amnezije ostavlja prostora špekulacijama! Ključni faktor u čitavoj priči je da pacijenti koji su gubili svijest i imali potres mozga uvijek imaju element retrogradne amnezije! Opseg amnezije pacijenta se vremenom smanjuje!

Dr. Đelilović je ranije liječila Alisu Mutap, poznavala ju je! Pacijent koji doživi traumu i potres mozga izgubi svijest na dvije minute… kada se probudi – prezentira priču koja traje petnaest minuta, ali vi vidite da se ne sjeća elemenata prije, tokom i poslije samog događaja! Ako pacijent dolazi s pričom da se sjeća svega, osim događaja, pacijent u većini slučajeva budi sumnju! I nakon pet godina osjećam ljudsku potrebu da razjasnim! U nalazu sam spomenuo da bi se za amneziju moralo ispuniti nekoliko faktora!

Alisa je imala uredan CT nalaz; to je tako kod većine pacijenata sa amnezijom, ali u slučaju ovakvih događaja – mora se tražiti magnetna rezonanca! 25% pacijenata ima pozitivan magnet nakon kontuzije mozga! Borba oca Muriza je titanska! Na dan njegove pogibije one pišu tekst gdje ga plaše da će ga tužiti – to je van pameti! To je komplementarno sa slučajem djevojčice Nadin! To je nedostatak emotivne inteligencije! Sebija je interesni faktor kojim se manipuliše! Nedolazak u studio i nerazgovaranje na ovu temu pokazuje da one sebe doživljavaju kao drugu stranu! Trebale su doći, porazgovarati, dati mišljenje! Sebija je dobila naredbu; dvaput je stavila istu osobu u Komisiju zbog nalaza koji ide u prilog ovoj farsi!”

„Snimci kamera obrisani“ 

Također, Muriz je gostujući na FACE TV više puta ponavljao da su snimci kobne noći sa nadzornih kamera namjerno obrisani!

Zbog Dženanovog ubistva, 1. juna 2016. godine uhapšene su dvije osobe – Ljubo i Bekrija Seferović. Jedan od njih, Ljubo Seferović, priznao je krivicu, ali ubrzo je pušten zbog neodgovarajuće klasifikacije djela. Tada je navedeno da on nije počinio ubistvo, nego da je skrivio teško krivično djelo „Protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi“. Zbog toga je uhapšen ponovo.

Kantonalni sud u Sarajevu je 16. jula 2018. godine prvi put donio oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju „Dženan Memić“. Nakon žalbe Tužilaštva Kantona Sarajevo, Seferovići su se ponovo našli u sudnici, te je Kantonalni sud u Sarajevu drugi put donio oslobađajuću presudu za njih. Nakon žalbe Tužilaštva na oslobađajuću presudu, Vrhovni sud Federacije BiH je dvaput poništio presude i naredio nova suđenja. U trećoj, konačnoj presudi, Vrhovni sud Federacije BiH je u julu 2021. donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića. Porodica Dženana Memića konstantno je tvrdila da Seferovići nisu Dženanove ubice.

Dženanov otac, Muriz Memić, u svom gostovanju u „Centralnom dnevniku“ na FACE TV rekao je da zna ko je ubio njegovog sina, a nekoliko puta je ponovio i da je politika ta koja je ubila njegovog sina!

Produžavanje agonije porodici Memić traje već godinama, a Dženanova sestra, Arijana Memić, gostujući u „Centralnom dnevniku“ kazala je kako je neko iz vrha države umiješan i zataškava slučaj „Dženan Memić“.

“Neko iz vrha ove države je umiješan i zataškava ovaj slučaj! Ne znam ko… ima Bakir, ima raznih bakira; ima Asim, ima raznih asima; ima vječitih studenata, ima raznih studenata! Na licu mjesta je bilo više lica! Važno je vidjeti ko je sve vrijeme opstruirao istragu! Mi nikada nismo optužili nikakvu instituciju; mi govorimo da su to nečasni pojedinci”, poručila je.

Kako istraga ne bi bila opstruirana, 2019. godine uključilo se i Tužilaštvo BiH, kada je podnesena prva optužnica. Sud BiH je potvrdio optužnicu 21. jula 2021. godine.

Optuženi su Alisa Ramić (rođ. Mutap), koja je jedini svjedok događaja i koja se poziva na amneziju, i njen otac Zijad Mutap. Među optuženima su i Hasan Dupovac i Josip Barić, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su vršili uviđaj. Također, optužen je i Muamer Ožegović, recepcioner hotela koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, gdje su postavljene nadzorne kamere, ali su snimci iz noći kada je Dženan zadobio povrede izbrisane.

Optužnica ih tereti za krivična djela: „Organizirani kriminal“, i to „Protuzakonito posredovanje“, „Sprečavanje dokazivanja“, „Davanje lažnog iskaza“ i „Pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela“ u predmetu „Dženan Memić“.

Suđenje je počelo u oktobru 2021. godine. Posljednje ročište održano je 17. novembra 2022. godine, a izricanje presude je zakazano za sutra, 24. novembra 2022.

Porodica Memić je podnijela i Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice KTKS, te još 45 osoba. Za Dalidu je porodica Memić tvrdila da je učestvovala u zataškavanju istine. Ipak, u februaru 2019. godine Dalida Burzić je „nagrađena“ jer je tada postala sutkinjom Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je 31. augusta ove godine pokrenulo istragu protiv Burzić i bivšeg tužitelja Tužilaštva Kantona Sarajevo Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužitelj u predmetu „Memić“. Nakon toga je Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, institucija nadležna za imenovanje i smjenu sudaca i tužitelja u BiH, suspendovala Burzić 2. septembra.

Istraga je pokrenuta i protiv bivšeg šefa sarajevske policije Vahida Ćosića, Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka koji je bio svjedok na suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću, sarajevskog policajca Sakiba Kreme, te više N. N. osoba. Protiv navedenih se vodi istraga za krivično djelo „Ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela“. Optužnica do danas nije podignuta.

„Vrh države stoji iza ubistva“ 

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, pravnim putem i putem istine borio se i bori za istinu i pravdu.

Govoreći o Dženanovoj ubici ali i saučesnicima, Ifet Feraget naveo je da se radi o velikim imenima, vrhu države i nekim od policajaca, tužilaca, kao i ljekara u BiH.

Protesti „Pravda za Dženana Memića“ – put ka istini 

Tokom svih godina nakon Dženanove smrti održavani su brojni protesti građana pod nazivom „Pravda za Dženana Memića“, a na kojima su porodica i građani pozivali na otkrivanje istine.

Tračak nade? 

Pokušavajući doći do istine, uz dug put od sedam godina, iz grupe „Pravda za Dženana Memića“ sada poručuju da se konačno pojavio tračak nade nakon toliko vremena borbe.

„Pitani smo zašto to radimo i zašto to prije svega radimo sebi… Govorili su nam da je bolje tugovati u miru, da sudbinu treba prihvatiti.  Naša je sudbina bila da nam Dženana otrgnu iz naših života i protiv toga nismo mogli ništa više uraditi. Ali znali smo da naša sudbina nije da krivce ostavimo nesmetano na slobodi. Znali smo da se moramo boriti“, poručili su i pozvali sve koji mogu i žele da im se pridruže sutra nakon izricanja konačne presude ispred Suda BiH.

„Bit će pravde za Dženana“ 

Nakon ovog procesa, kako navode iz ove grupe, treba da uslijedi i proces za ubistvo Dženana Memića. Iščekujući sutrašnje izricanje konačne presude, na grupi „Pravda za Dženana“ objavljen je i simbolični, emotivni tekst gdje se, između ostaloga, navodi:

„Ljubav. Ljubav ste zaboravili.

Ljubav oca i majke, ljubav sestre, ljubav kćerke, rodbine, mnogobrojnih prijatelja; ljubav običnih ljudi prema običnom, nevinom čovjeku širokog srca. Ljubav prema veselom, nasmijanom, pametnom, vrijednom i kulturnom Dženanu Memiću.

I zbog te ljubavi mi nastavljamo, kakva god presuda bude… a mi smatramo da dokazi protiv prve petorke govore dovoljno.

Zato, znajte: bilo bi dobro da nas ovaj put ozbiljno shvatite. Nismo se umorili! Nećemo se umoriti!

Ima vas još – i većih i jačih od ovih – pa i vama poručujemo: bit će pravde za Dženana Memića.“

Nermin Šehović u svom gostovanju u „Centralnom dnevniku“ kazao je da bi volio da zbog slučaja „Dženan Memić“ počne funkcionisati pravna država.

Da li je postojanje pravne države nešto imaginarno za Bosnu i Hercegovinu i da li je to ostvarivo – još uvijek je nepoznanica. Da li će stepenica više ka pravnoj državi biti zakoračena – bit će poznato sutra u 9:00 sati, nakon izricanja presude u slučaju „Dženan Memić“.

(Face TV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku