hamburger-icon

Kliker.info

Preporučen oprez : Sumnjivi oglasi za posao u Libiji!

Preporučen oprez : Sumnjivi oglasi za posao u Libiji!

24 Oktobra
05:41 2012

U medijima u Bosni i Hercegovini ponovo su se pojavili oglasi za odlazak medicinskih stručnjaka, prvenstveno ljekara, na rad u Libiju. Ponude su u aranžmanima privatnih agencija koje obećavaju dobru zaradu i idealne uvjete za rad u toj zemlji, u kojoj se donedavno ratovalo.

Preporuke građanima      
Trenutno niko nema podataka o tome je li neko od naših ljekara i medicinara u posljednje vrijeme otišao u Libiju i jesu li ispunjena njihova očekivanja.Zoran Perković iz Ministarstva vanjskih poslova BiH kaže da se zbog sigurnosnih razloga ne preporučuje odlazak u tu zemlju. – Smatramo da situacija u Libiji još nije dovoljno povoljna da bismo našim građanima garantirali sigurnost. Zbog toga je i na internet-stranici MVP-a još aktuelno upozorenje, odnosno preporuka da građani ne putuju u Libiju – kaže Perković za "Avaz". Za one koji razmatraju opciju odlaska na rad u Libiju pozivaju i iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Siniša Veselinović, šef Odsjeka za domaće tržište rada pri ovoj agenciji, u izjavi za "Avaz" kaže da, osim sigurnosne, za bh. radnike u Libiji postoji i prijetnja od prevara. On dodaje i da Agenciju niko nije obavijestio o potražnji radnika u toj zemlji.

Potreban oprez                 – Ljudi moraju biti oprezni kod takvih oglasa koji su se u velikom broju slučajeva pokazali prevarantskim. Sve dok BiH ne potpiše s Libijom sporazume o socijalnom i zdravstvenom osiguranju, koji su na neki način garancija za ostvarenje prava po osnovu rada, ne preporučujemo da prihvataju takve ponude – kaže Veselinović. (kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku