hamburger-icon

Kliker.info

Preokret u Georgiji: Biden prešao u vođstvo i otvorio vrata Bijele kuće

Preokret u Georgiji: Biden prešao u vođstvo i otvorio vrata Bijele kuće

06 Novembra
14:14 2020
Demokratski kandidat Joe Biden približio se tome da proglasi pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, jer ažurirano brojanje glasova pokazuje slabljenje vodstva predsjednika Donalda Trumpa u Georgiji i Pennsylvaniji.

Biden trenutno predvodi kada su u pitanju glasovi naroda, kao i u prebrojavanju Elektorskog koledža, 253-214, s većinom od 270 potrebnih za proglašenje predsjednika na četverogodišnji mandat.

Prebrojavanje glasova još uvijek je u toku u četiri države koje će odlučiti o izborima: Arizoni i Nevadi, gdje Biden prednjači; Pennsylvaniji, gdje se Trumpova rana prednost od petka smanjila na 18.000 glasova, i Georgia, gdje je Biden ima prednost od 917 glasova.

Pennsylvania sa 20 elektorskih glasova je najveća od četiri i ako pripadne Bidenu – izbori su završeni, a demokratski kandidat pobjednik. Biden može da osvoji Bijelu kuću i bez Pennsylvanije, ukoliko pobijedi u bilo koje dvije od preostale tri države – Arizoni i Nevadi ili Georgiji.

Predsjednik Donald Trump nema taj luksuz, njemu je za pobjedu neophodna Pennsylvania, uz Georgiju, ali i jedna od dvije država na zapadu.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku