hamburger-icon

Kliker.info

Preminuo Gilberto Benetton : Odlazak suosnivača planetarno popularnog modnog carstva

Preminuo Gilberto Benetton : Odlazak suosnivača planetarno popularnog modnog carstva

23 Oktobra
01:30 2018

Gilberto Benetton (77), suosnivač velike modne kuće ‘Benetton’, preminuo je nakon kratke i teške bolesti u Trevisu na sjeveru Italije, objavila je u ponedjeljak njegova porodica.

– Gilberto Benetton je umro u svom domu u Trevisu od bolesti. Uz njega su u posljednjim trenutcima bili supruga Lalla, kćeri Barbara i Sabrina i zet Ermanno, navodi se u šturom saopštenju.

Kako javlja Hina, umro je tri mjeseca nakon mlađeg brata Carla.

Gilberto je s braćom Lucianom i Carlom te sestrom Giulianom osnovao kompaniju 1965. u Ponzano Venetu, selu na sjeveroistoku Italije, koja je isprva izrađivala pletene odjevne predmete. Zamisao o osnivanju tvrtke bila je najstarijeg brata Luciana i ubrzo su lagane vunene majice u različitim bojama očarale velik broj ljudi diljem svijeta.

“United Colors of Benetton” je zatim bio sve uspješniji da bi između 1982. i 2000. postao planetarno popularan zahvaljujući reklamnim kampanjama fotografa Oliviera Toscanija, poput one na kojoj crnkinja doji bijelo dijete.

Gilberto Benetton je bio potpredsjednik Edizione srl, holdinga porodice  Benetton koji je 2017. ostvario promet od 12,1 milijarda eura. Riječ je o kompaniji putem koje su se Benettonovi proširili na druge grane biznisa, uključujući građevinu, prijevoz i ugostiteljstvo.

Porodica  je bila i glavni dioničar Atlantie, tvrtke u čijem je sastavu bio Autostrade per Italija, upravitelj autocesta u čijoj je nadležnosti bio most koji se u septembru  srušio u Genovi, usmrtivši 43 osobe.

Gilberto je bio veliki obožavatelj košarke, a zbog svojih financijskih doprinosa talijanskom savezu uveden je u tamošnji košarkaški ‘Hall of fame’. Posljednjih 20-ak godina najviše se bavio ‘diverzificiranim’ dijelom porodičnog  poslovnog carstva, dok se modnim biznisom uglavnom bavio brat Luciano.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *