hamburger-icon

Kliker.info

Preminula primadona bh. sevdaha Zehra Deović (Video)

Preminula primadona bh. sevdaha Zehra Deović (Video)

30 Oktobra
14:36 2015

zehraJedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinki Zehra Deović preminula je sinoć u 77. godini života.Rođena je 9. decembra 1938. godine u Foči gdje je kao mlada djevojka postala članica Omladinskog KUD-a “Jedinstvo”. Ubrzo nakon toga ju je njen talent odveo na Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke.

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH. Do smrti je živjela i radila u Sarajevu.

Osim tradicionalnih bosanskih pjesama sevdalinki Zehra Deović je aktivno učestvovala i u snimanju pobožnih pjesama – ilahija i kasida. Deović je najpoznatija po izvođenju pjesme “Da sam ptica”, a sevdalinka koja je obilježila njenu karijeru je “Dvije su se vode zavadile”.

Primadona bh. sevdaha Zehra Deović je učestvovala u humanitarnim aktivnostima i i humanitarnim koncertima.Zehra Deović je 2005. godine dobila i Grand Prix nagradu za životno djelo u kategoriji sevdaha.

(Kliker.info-N1)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku