hamburger-icon

Kliker.info

Predsjedništvo SDP BiH : Zukan Helez bit će novi ministar odbrane BiH

Predsjedništvo SDP BiH : Zukan Helez bit će novi ministar odbrane BiH

29 Decembra
17:18 2022
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine odlučilo je predložiti Zukana Heleza za ministra odbrane Bosne i Hercegovine, a to pitanje sada bi trebao razmotriti i Glavni odbor te stranke, potvrđeno je Feni.

Nakon oktobarskih općih izbora Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini potpisali su predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine SDP, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026” potpisan je dva i po mjeseca nakon općih izbora, a potpisnici su izrazili nadu da bi novi saziv Vijeća ministara BiH trebao biti imenovan već u januaru 2023. godine.

Te stranke razgovarale su ranije o raspodjeli resora unutar izvršne vlasti na državnom nivou te je Ministarstvo odbrane BiH pripalo strankama Osmorke predvođene SDP-om.

Helez je na posljednjim Općim izborima izabran za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, što je dužnost koju je obavljao i u protekle četiri godine. On je bio i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u mandatu od 2010. do 2014. godine.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku