hamburger-icon

Kliker.info

Predsjedništvo SDA : SDA neće odstupiti sa svojih pozicija

Predsjedništvo SDA : SDA neće odstupiti sa svojih pozicija

04 Juna
18:06 2012

Stranka demokratske akcije ušla je u koaliciju sa SDP BiH u želji da dvije bosanske stranke naprave nešto za Bosnu i Hercegovinu. Nažalost pokazalo se da su SDP-u važniji stramački od državnih interesa, kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA njen predsjednik Sulejman Tihić.On je poručio da SDA neće odstupiti sa svojih pozicija te da će, kada za to dođe vrijeme, vidjeti kako će postupiti u Domu naroda Parlamenta BiH a "ukoliko bude potrebno, delegati iz SDA će napustiti sjednicu".

Komunistička partija

– Nakon višemjesečnih pokušaja da se formira vlast koju je, između ostalog kočilo i uporno insistiranje SDP-a na nekim hrvatskim pozicijama i nakon narušavanja odnosa s hrvatskim narodom, SDP pokreće smjenu ministara iz reda SDA. To jasno pokazuje da se radi o interesnoj organizaciji koja nije iz komunističke partije prešla u socijademokratsku stranku. Između nas nije problem nastao samo oko budžeta, već i oko pokušaja da politika uđe u sve pore društva, istakao je Tihić, dodavši da se BiH nalazi u vrlo teškoj situaciji.Raskid koalicije SDA i SDP se stvarao duže vrijeme jer dokaz za to je brzina kojom je SDP krenuo sa smjenom kadrova SDA. Tihić navodi da se to pokrenulo onda kada se policija pokušala staviti pod političku kontrolu čime se desio akt na vladavinu prava, a nastavilo se s kadrovskim promjenama u javnim preduzećima.- SDA se oštro usprotivila kadrovski promjenama u javnim preduzećima, posebno jer smo imali u vidu kompentetnost kadrova. Usprotivili smo se i pokušajima da se iz centrale SDP-a diktiraju i donose odluke o javnim preduzećima i institucijama. Glavni razlog je taj što SDP ne želi partnere već poslušnike, naglasio je Tihić, poručivši da je SDP dozvolio Miloradu Dodiku da odlučuje o Bošnjacima u Vijeću Ministara.

Rizičan potez

Također, podsjetio je i da je SDP godinu i pol dana odbijao da se napravi kolaicija sa HDZ-om, a sada je odjednom shvatio da je to dobar potez. Izrazio je bojazan da je pozadina svega toga, nažalost ponovo priča o trećem entitetu. Na pitanje da li smatra da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podnijeti ostavku i na taj način "zaobići" glasanje u Domu naroda, Tihić je rekao da je to veoma rizičan potez jer bi onda bila drugačija kompozicija Vijeća ministara BiH. Kada je u pitanju smjena kadrova SDA u kantonima istakao je da se ti radi o nezakonitim radnjama obzirom da su prekršene brojne odredbe poslovnika.Predsjednik SDA je kazao i da, ukoliko bude pokrenut postupak smjene ministara iz reda SDA u VM BiH da neće prisustvovati junskom sastanku šestorice lidera u Briselu.

Mafijaško-crvena koalicija

U ovom trenutku međunarodne policijske strukture obrađuju podatke koji se tiču osoba direktno vezanih s Naserom Keljmendijem, a takvih osoba u BiH ima puno i oni su involvirani i u ovu koaliciju koja je sada na djelu, kazao je aktuelni ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.- Sve ovo što se danas dešava je po definiciji posljednji stadij organiziranog kriminala kada mafija preuzima državu. Ovo je mafijaško – crvena koalicija, istakao je Ahmetović dodavši da je BiH u ozbiljnoj opasnosti i da će unutar zemlje doći do ozbiljnih problema, odnosno, biti će zaštićene one osobe koje se bave organiziranim kriminalom. Za ovakve optužbe Ahmetović ističe da ima čvrste dokaze te podsjeća da je prije dva dana američki predsjednik Barack Obama potpisao "crnu listu" na koju je kao jedan od vodećih europskih narko-šefova uvršten i Naser Keljmendi.-Slijede analize svih koji su vezani za njega i to će vrlo brzo biti poznato, dodao je Ahmetović i podsjetio da istragu po istom osnovu provodi i Tužilaštvo BiH i da se s njom se otišlo poprilično daleko.  (Kliker.info-Oslobođenje)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku