hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SDP BiH nakon sastanka lidera opozicije u FBiH : “SD nije neizbježna, i nije prihvatljiva za većinu okupljenih”

Predsjednik SDP BiH nakon sastanka lidera opozicije u FBiH : “SD nije neizbježna, i nije prihvatljiva za većinu okupljenih”

11 Oktobra
15:59 2022

Sastanak lidera opozicije u Federaciji BiH, na kojem se razgovaralo o implementaciji izbornih rezultata nakon Općih izbora u BiH održan je danas u Sarajevu. Utvrđena je saradnja na programskim principima i podržan je raniji zahtjev Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH da CIK ne dijeli mandate dok ne stigne jasno pojašnjenje visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona.

Danas su se predstavnici stranaka za koje se, po preliminarnim rezultatima zna, da će biti parlamentarne u FBiH, sastali po prvi put nakon izbora kako bi analizirali ono što ih očekuje u periodu pred njima.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je ukratko saopštio o čemu je to postignuta saglasnost.

“Želimo naglasiti da insistiramo na tome da od OHR-a tražimo hitno i precizno pojašnjenje odluke Schmidta po pitanju Doma naroda FBiH. Saglasni smo da CIK ne treba davati mandate dok se pomenuta odluka ne pojasni. Insistiramo da CIK što je moguće prije objavi preliminarne rezultate. Potom, neka se uđe u proces ponovnog brojanja listića za sve nivoe vlasti u BiH”, rekao je misleći na brojne utvrđene zloupotrebe. Dodao je kako je broj nevažećih listića – njih skoro pola miliona – potpuno neprirodan.

Učesnici sastanka ostaju otvoreni i za razgovore sa drugim strankama koje su spremne na razgovor o formiranju većine na programskim osnovama.

“Već sutra krećemo sa formiranjem grupa koje će raditi na principima i programskim načelima za utvrđivanje parlamentarne većine. Potom će usaglašeni principi proći organe svih političkih partija. Nastavljamo koordinaciju prisutnih političkih stranaka”, poručio je Nikšić.

Na upit novinara o drugim strankama Nikšić je dodao kako SDA nije neizbježna, i nije prihvatljiva za većinu okupljenih a o Čovićevim najavama da će u četvrtak početi pregovore o formiranju nove koalicije, kratko je rekao – pitajte Čovića. Dodao je kako je HDZ, za razliku od SDA, neizbježan na višim nivoima vlasti.

Ni sa kim se, dodao je, neće pristati praviti vlast samo na osnovu broja mandata, već da će se pratiti ‘uzor Trojke u Kantonu Sarajevo’.

Nikšić je naglasio i to da danas u 14 sati ima sastanak u OHR-u na kojem će tražiti pojašnjenje odluke Christiana Schmidta.

(Kliker.info-N1)

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku