hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić tvrdi : Sistem i dalje krije odgovorne za rušenje Partizanskog groblja u Mostaru (Video)

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić tvrdi : Sistem i dalje krije odgovorne za rušenje Partizanskog groblja u Mostaru (Video)

15 Decembra
05:01 2022

Prošlo je pola godine od vandalskog uništavanja nacionalnog spomenika BiH – mostarskog Partizanskog groblja. Tim povodom iz Udruženja antifašista-a su ukazali na to da i dalje nema rezultata istrage o počiniocima, koja se navodno vodi, te da ih to navodi na sumnju, da u slučaju ovog terorističkog čina, postoje opstrukcije da se sve riješi ili da možda tragovi vode do “nedodirljivih” pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i u slučaju ranijih rušenja.

Gost O Dnevnika je bio predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

Pola godine je proteklo od devastacije Partizanskog groblja. Odgovorni i dalje nisu pronađni, iako, često ste to i sami govorili, svako u Mostaru zna ko je kriv. Zašto institucije ne rade svoj posao?

– Dajte jednu instituciju koja do kraja radi svoj posao. Dakle, MUP HNK-a je posljedica ukupnog društvenog, političkog stanja i tih čudnih odnosa koji se dijele na “mi i oni” u ovom kantonu, tako da je ovo jedan scenario koji se odvija još od 1990. godine. Primjera radi, na području HNK-a je i monumentalni spomenik Kućanskog, pesnica na Makljenu, koja je također nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ona je minirana 2000. i 22 godine je istraga u toku. Krivci nisu otkriveni, tako da ovih naših šest mjeseci od posljednje devastacije Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, zapravo, nije ništa u odnosu na te 22 godine. Ovdje niko ne želi da se to otkrije i zato nije otkriveno. Zato institucije ne rade, jer naprosto politika koja ih je dovela u tu poziciju, koja im diktira, svrstala se svojim djelovanjem na drugu stranu.

Koliko je isplativo uopće počinjati obnovu, bez da se konačno jasno zaštiti ovaj nacionalni spomenik?

– Mi od početka govorimo da ne smije početi obnova, jer dosad su ogromni novci utrošeni, a nas iz Udruženja antifašista, iz Saveza antifašista i boraca NOR-a niko nije slušao. Negdje je predviđeno da se od novca koji je dala federalna Vlada prvo postave ograda, videonadzor, pa dotad će se naći sredstva za fizičku zaštitu i vjerujemo da bi od proljeća Partizansko spomen-groblje moglo biti obezbijeđeno, a onda neće biti problem njegova obnova. Treba sačuvati prostor, ono što imamo, pa onda obnavljati. To je jedini normalan potez koji se može napraviti, napominje Đulić.

(Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku