hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Federacije Živko Budimir : SDP nije odlučio o rekonstrukciji Vlade FBiH

Predsjednik Federacije Živko Budimir : SDP nije odlučio o rekonstrukciji Vlade FBiH

05 Juna
19:06 2012

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir potvrdio je danas za agenciju Anadolija da će u narednim danima održati sastanak sa predsjednicima svih parlamentarnih političkih stranaka, čelnicima međunarodnih institucija, Evropske unije i pojedinim ambasadorima u BiH, s ciljem rješavanja novonastale krize vlasti nakon raskola koalicije između Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP).Budući da o smjeni i imenovanju ministara u Federalnoj vladi odlučuju upravo predsjednik Budimir i dva dopredsjednika FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić, odnosno da ih mogu i blokirati, bh. mediji spekuliraju da bi konačna odluka mogla pasti upravo na Budimira i Kebu, koji dolaze iz HSP-a BiH, odnosno SDA.

"Kada budem imao pravi sud o tome što se dešava, donijet ću odluku u skladu s Ustavom FBiH, interesima naroda i građana FBiH. Iz ove pozicije ne bih se upuštao u bilo kakvo komentiranje. Posebno jer nisam razgovarao s čelnim akterima.Iznenađujuće je da se ovo ovako brzo desilo. Mada je razvoj situacije na razini države ukazivao da bi moglo doći do određenih problema. No, na razini FBiH nije bilo nikakvih pokazatelja koji bi ukazivali na to da sve ovo može eskalirati ovakvom krizom. Vlada FBiH je i jučer funkcionirala. Dakle, uzrok nije u Vladi FBiH", izjavio je Budimir, koji je protekle sedmice podvrgnut operativnom zahvatu zbog rane zadobivene u ratu, pa nije bio uključen u posljednja politička zbivanja.

Na pitanje jesu li moguće blokade smjena ministara iz SDA Federalnoj vladi, Budimir nije želio precizno odgovoriti.Nikakva nagađanja ne bih komentirao jer nemamo čvrst stav SDP-a da li će ići u rekonstrukciju Vlade FBiH. Oni nisu donijeli decidan stav, niti dali izjave koje bi išle u tom smislu. Održat ću sastanak i sa Sulejmanom Tihićem. Ne vjerujem da će iko svojim djelovanjem, zbog nekakvih stranačkih ili političkih stavova, ugroziti FBiH, državu ili neke procese koji su nam nužni da bi svi krenuli u pozitivnom smjeru", tvrdi Budimir za agenciju Anadolija.Ako bude u prilici da odlučuje, navodi Budimir, prije svega će voditi računa o interesima građana i naroda u FBiH, ali i o stranci kroz koju je došao na poziciju."Moje odluke neće robovati nikakvim interesima, osim ovih koje sam rekao. A, to su okviri Ustava, interesa FBiH i građana FBiH", istakao je Budimir. (Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku