hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik CIK-a : Za spajanje općih i lokalnih izbora potrebno je izmjeniti cijeli set zakona, ustav Federacije BiH, akte Republike Srpske, zakone kantona,..

Predsjednik CIK-a : Za spajanje općih i lokalnih izbora potrebno je izmjeniti cijeli set zakona, ustav Federacije BiH, akte Republike Srpske, zakone kantona,..

23 Decembra
06:58 2015

rukaizbori21Članovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine su u Sarajevu organiziraligodišnju konferenciju na kojoj su predstavili aktivnosti ove institucije iz proteklog perioda, te prokomentirali nekoliko značajnih tema iz izborne domene.

Jedno od glavnih pitanja koje zanima javnost jeste ono o eventualnom spajanju općih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, pa su novinari od čelnika CIK-a Ahmeta Šantića zatražili komentar i na ovu temu.

Šantić je naglasio kako CIK još uvijek nije primio niti jedan zvanični stav ili dokument bilo koje institucije o ovom pitanju, no, ipak je uputio poruku, i to riječima:

„Kao pravnici i legalisti, moramo poručiti: Za jedan takav proces potrebno je izmijeniti cijeli set zakona, ustav Federacije BiH, akte Republike Srpske, zakone kantona, statute samoupravnih jedinica… ako neko misli da to može dogovoriti i uraditi u ovom periodu (lokalni izbori trebaju se održati u oktobru 2016, op. a.), mi ćemo pristupiti prema zakonskom dogovoru i rješenju.“

Predsjednik Komisije govorio je i o brojčanoj nepopunjenosti Kluba Srba u Domu naroda FBiH – Klub ima 13 od 17 članova jer nakon prošlogodišnjih općih izbora u našoj zemlji, u kantonalnim skupštinama u FBiH, iz kojih se biraju članovi za ovaj dom, nije bilo dovoljno Srba. Otkrio je Šantić kako je CIK u svom godišnjem izvještaju naglasio ovaj problem te predložio rješenja u smislu izmjena federalnog Ustava i načina izbora članova Kluba Srba.

Podsjetivši javnost da je 2015. bila neizborna godina, prvi čovjek izborne Komisije govorio je o ovogodišnjim aktivnostima, među kojima su najznačajnije bile provođenje Zakona o finansiranju političkih partija te kažnjavanja članova biračkih odbora s prošlogodišnjih izbora.

Kada je riječ o finansiranju stranaka, Šantić je otkrio kako 70 posto finansija političkih partija stiže iz budžeta. Iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH je izdvojeno 18,6 miliona KM za njihovo finansiranje, a isplaćeno 95 posto (17,6 miliona).

Nakon budžetskih prihoda, najviše novca strankama pristiže iz građanskih i sličnih priloga, zatim od članarine, pravnih lica, imovine stranaka, poklona, dobiti od pravnih lica…

Predsjednik CIK-a dodao je i kako su 102 političke stranke predale godišnje izvještaje u zakonskom roku, 14 je predalo sa zakašnjenjem, a 16 nije nikako. Šantić nije otkrio o kojim se strankama radi, ali je napomenuo kako su zbog finansijskih izvještaja iz 2013. sankcionirali 21 stranku, a za šest partija izrekli zabranu učešća na izborima.

Dodajmo i da je Šantić istaknuo kako je 700 članova biračkih odbora pod “istragom”, a izrečene su 294 pojedinačne odluke o sankcijama članova.

Prvi čovjek Centralne izborne komisije podsjetio je kako su u ovoj godini održani prijevremeni izbori za načelnike u šest općina, kako je bilo oko 140 zamjenskih mandata, najčešće u skupštinama općina i općinskim vijećima, a osvrnuo se i na problem Bosanskog Grahovagdje su prijevremeni izbori za načelnika raspisani u oktobru ove godine.

Potom su otkazani jer u Bosanskom Grahovu nisu našli sredstva za njihovo održavanje (budžet bio blokiran), a zakon nalaže da, ako ova jedinica, ne može naći novac, sredstva prvo traži kanton (u ovom slučaju Livanjski), a onda FBiH.

„Ako se situacija ne riješi do kraja godine, mi ćemo biti primorani da izvještaj uputimo nadležnim instancama“, poručio je Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku