hamburger-icon

Kliker.info

Predrag Kojović : Ovo što Dodik radi je politikanstvo, uskoro ćemo vidjeti je li odustao od sporazuma

Predrag Kojović : Ovo što Dodik radi je politikanstvo, uskoro ćemo vidjeti je li odustao od sporazuma

02 Januara
07:14 2023

Predrag Kojović, bivši lider Naše stranke i aktuelni državni parlamentarac, govori o sporazumu osmorke s HDZ-om i SNSD-om, opoziciji u RS-u i šansi za BiH

PRED OPŠTE IZBORE U BOSNI I HERCEGOVINI KAZALI STE U OSLOBOĐENJU DA ĆE NAŠA ZEMLJA “DOBITI KANDIDATSKI STATUS U PRVIM MJESECIMA 2023. I SVE BUDALASTE PRIČE O OTCJEPLJENJIMA I DALJNJIM ETNIČKIM PODJELAMA ĆE OSTATI IZA NAS”. STATUS SMO DOBILI, USLIJEDIO JE SPORAZUM IZBORNIH POBJEDNIKA I OBEĆANJE DA SE NEĆE ZADIRATI U ONO O ČEMU NEMA KOMPROMISA. NO, DRŽAVNA IMOVINA PONOVO JE TEMA ENTITETSKOG PARLAMENTA. PADA LI TIME SPORAZUM U VODU?

– Mi smo još u fazi finaliziranja koalicionog sporazuma. Kada i ako on bude postignut u konačnoj verziji, koja uključuje i daljnju programsku razradu i kadrovske prijedloge, tek tada ćemo biti u prilici da vidimo da li je to na čemu se intenzivno radilo proteklih sedmica istinska politička promjena ili nije. Ja želim vjerovati da jeste, odnosno da će biti. Ne preko noći, ne momentalno 100 posto, ali da će se u periodu od onih uobičajenih 90 dana koji se daju svakoj novoj vlasti početi nazirati da se stvari rade drugačije, da je više dogovora nego sukoba i da se fokus sa nacionalističkih tema prebacuje na ekonomsko-socijalna pitanja i ubrzani proces evropskih integracija. Postoji, generalno, čini se, spremnost da se nakon formiranja vlasti otvore i neke teme koje se tiču retorike u javnom prostoru, političke etike i stvaranje jedne drugačije atmosfere u zemlji.

NEZASLUŽENA ŠANSA

Da li je ovo što gospodin Dodik govori i radi u posljednja dva dana odustajanje od onoga što smo potpisali u okvirnom koalicionom sporazumu ili se radi o inerciji ili navici iz prethodnog perioda, vidjećemo vrlo brzo. Stalno iznova pokretati pitanja o kojima se Ustavni sud već toliko puta izjasnio je politikantstvo, a ne ozbiljna politika. Mi se nadamo da će se svi akteri nove vladajuće koalicije ponašati odgovorno, ozbiljno i djelovati u dobroj vjeri.

Nema nikakve sumnje, barem za mene, da je Naša stranka lokomotiva koja svom snagom vuče BiH prema EU

Jedno je, po meni, potpuno nesporno: svima nama – a kad to kažem, onda zaista mislim na sve nas koji živimo u Bosni i Hercegovini – neočekivano je, a možda i nezasluženo, pružena historijska šansa da ova zemlje iz kruga mržnje i siromaštva krene ka jednoj ljepšoj, modernoj, progresivnoj, evropskoj BiH. Da BiH postane primjer prevazilaženja teških nasljeđa. Kad kažem svima nama, zaista ne mislim samo na političare i partije, mislim na sve nas zajedno, svih skoro 4 miliona. Prevazići izazove koje je skorija historija stavila pred nas je ogroman izazov. Jedini način da evropska promjena u BiH uspije je da svi, ili barem velika većina, damo sve od sebe, da odbacimo neke dosadašnje obrasce jer su se pokazali štetni… – tražim goru, oštriju riječ od štetni, al’ mi ne dolazi – po sve, i Bošnjake i Hrvate i Srbe i Ostale.

Mi ćemo ili svi zajedno propasti kao društvo ili ćemo svi zajedno uspjeti izgraditi evropsku BiH, državu ravnopravnih naroda i građana. Kako kažu u Dalmaciji, plima diže sve brodove. Nama treba plima i ja želim vjerovati da dolazi.

NAŠU STRANKU KOJOJ PRIPADATE NAZIVATE NAJPROGRESIVNIJOM U BIH, U POTPUNOSTI POSVEĆENOJ LJUDSKIM PRAVIMA I EVROPSKIM INTEGRACIJAMA. HOĆE LI OSMORKA, U KOJOJ JE I VAŠA OPCIJA, DOZVOLITI SNSD-U I HDZ-U BIH DA POD OKRILJEM REFORMI DONESU LOŠA ZAKONSKA RJEŠENJA, ČAK LOŠIJA OD ONIH KOJA SU NA SNAZI, A PROTIV KOJIH STE SE BORILI KAO POSLANIK I U PROŠLOM MANDATU?

– Nema nikakve sumnje, barem za mene, da je Naša stranka, lokomotiva koja svom snagom vuče BiH prema EU. To smo dokazali u svakoj prilici kada smo prioritet stavljali na vrijednosti koje zastupamo, a ne na izborne ili dnevnopolitičke kalkulacije. Ali da se vratim na vaše pitanje…

Tačno je, zapravo ja se nadam, da našu državu, a posebno naše društvo, u naredne četiri godine čekaju važne i velike reforme. Na kraju krajeva, to su morale proći sve sadašnje i moraće proći i sve buduće članice EU. Mi ćemo, ako budemo pametni i hrabri, što prije pokrenuti pregovore sa EU i krenuti u te reforme, odnosno u usklađivanje našeg cjelokupnog pravnog i ekonomskog sa sistemom EU. Pravni i demokratski standardi EU, koje ćemo neminovno morati preuzeti će, vjerujem, rezultirati građanskim sistemom u kome postoje vrlo jasni i efikasni mehanizmi za zaštitu kolektivnih etničkih prava, dakle političkim sistemom koji ne diskriminira pojedinca na račun kolektiva – najjednostavnije rečeno, državom ravnopravnih građana i naroda. Mi ćemo, naravno, ne samo podržati takve, proevropske reforme, nego, kao i do sada, biti predvodnici u tom procesu. Svi prijedlozi koji nisu evolucija BiH od dejtonske ka briselskoj neće imati našu podršku.

MEĐU OSTALIM MEDIJIMA I OSLOBOĐENJE JE OBJAVILO DA JE SABINA ĆUDIĆ KANDIDATKINJA ZA MINISTRICU VANJSKIH POSLOVA BIH. ŠTA SE U MEĐUVREMENU DESILO I NA KOJU POZICIJU NAŠA STRANKA RAČUNA?

– Po sistemu koji je trojka još davno uspostavila u Kantonu Sarajevo, podjela resora i kadrovska rješenja su posljednja faza pregovora. Stvari se događaju vrlo brzo, ali u momentu kada mi razgovaramo, fokus pregovora još je na programskom dijelu. Nemam sumnje da će na mjesto aktuelne ministrice doći adekvatnija osoba. Ne vjerujem da sam previše lično pristrasan ako kažem da mislim da je Sabina Ćudić idealna kandidatkinja za tu poziciju.

IMA LI ISTINE U ONOJ EFENDIĆEVOJ IZJAVI DA SU APETITI U OSMORCI PREVELIKI?

– Nisam imao priliku vidjeti tu izjavu pa je ne bih ni komentarisao.

Ne vjerujem da sam previše lično pristrasan ako kažem da mislim da je Sabina Ćudić idealna kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova.

U VIJEĆE MINISTARA BIH SE, KAO NOVI MINISTAR SIGURNOSTI, NAJAVLJUJE MILAN TEGELTIJA, BIVŠI PREDSJEDNIK VSTV-A BIH I ČOVJEK PROTIV KOJEG STE KAO PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE PODNIJELI KRIVIČNU PRIJAVU DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU. ŠTA VAM TO GOVORI O PARTNERIMA OSMORKE?

– Ta informacija je za mene novost. Nadam se da nije tačna.

– Ja sam u prethodne tri godine zaista iskreno s njima pokušao postići određeni civilizacijski predizborni dogovor. Uticati na njihovu suštinsku diferencijaciju u odnosu na vladajuću koaliciju u RS-u. Nisam postigao neki značajan uspjeh.

REFORMA CIK-A

Nakon toga, pošteno govoreći, najžešću postizbornu borbu za opoziciju iz RS-a je vodio naš kolega Damir Arnaut. Očajno je pokušavao ukazati da nije dobro da jedna stranka ima monopol u Domu naroda. On je, podsjetiću, prvi i najupornije o tome govorio i u prošlom mandatu kada je SDA Dodiku poklonila tog četvrtog delegata. Naravno, i Sabina je o tome dosta govorila u medijima, pa i predsjednik Forto. Prema svemu tome, složio bih se sa tom tvrdnjom Sabine Ćudić. Puno je želje, energije i vremena, posebno s naše strane, uloženo u to.

LIDER SDP-A NERMIN NIKŠIĆ SLOŽIO SE SA KOLEGOM IZ SNSD-A DA SADAŠNJI SAZIV CIK-A BIH TREBA DA ODE. DIJELITE LI NJIHOVO MIŠLJENJE I MISLITE LI DA JE TO RJEŠENJE ZA IZBORNI PROCES KAKAV NAM SE DESIO?

– Nema sumnje da cijeli izborni proces, a ne samo CIK, zahtijeva ozbiljnu reformu i državnu investiciju kako bi bio transparentniji, otporan na izborne krađe i politički uticaj i kako građani ne bi morali čekati mjesec da saznaju rezultate izbora.

Jelena Milanović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku