hamburger-icon

Kliker.info

Predrag Kojović : Čović pravi svadbu, a neće se ženiti, anulirano je sve što je HDZ ostvario lobiranjem po EU

Predrag Kojović : Čović pravi svadbu, a neće se ženiti, anulirano je sve što je HDZ ostvario lobiranjem po EU

30 Juna
14:52 2022

– Dodik, Čović i Izetbegović su antievropljani i dok su na vlasti, bit ćemo gdje smo danas – parkirani, s podignutom haubom, u prašini pored evropskog puta. Nemam nimalo sumnje da je evropska BiH naša sudbina i da bi ulazak BiH u EU bio kraj mnogih naših problema, kaže Predrag Kojović, državni poslanik iz Naše stranke, u intervjuu za Oslobođenje te dodaje da se ne može u otrovanoj atmosferi postići saglasnost sa opozicijom u RS-u o prošlosti.

UKRAJINA I MOLDAVIJA DOBILE SU STATUS KANDIDATA, A NAŠA ZEMLJA I PREOSTALE DRŽAVE ZAPADNOG BALKANA I DALJE OSTAJU U ČEKAONICI EU. SMATRATE LI DA SMO TREBALI BITI NA TOM SPISKU, UZEVŠI U OBZIR DA JE BIH, 30 GODINA RANIJE, BILA U SITUACIJI U KAKVOJ JE UKRAJINA DANAS?

– Naša stranka je nedavno u Predstavničkom domu inicirala usvajanje nekoliko zakona koji su postavljeni kao uslov za dobijanje kandidatskog statusa. Dom naroda, u kojem, zahvaljujući SDA, Dodik i Čović imaju potpunu većinu i kontrolu ih je odbio. Ukrajina je, iako izložena zvjerskoj agresiji Rusije, u tom periodu usvojila nekoliko proevropskih zakona.

BUDALASTE PRIČE

Sve što se sada događa, poput posljednjeg poziva u Bruxelles, samo je pokušaj HDZ-a da se diplomatski poraz umanji

NS je, čini mi se, najviše svjestan toga i radimo sve što možemo da slomimo otpore antievropskih lidera i maksimalno ubrzamo bh. voz prema EU. Ako nam proevropski glasači u oktobru daju snagu, BiH će dobiti kandidatski status u prvim mjesecima 2023. i sve budalaste priče o otcjepljenjima i daljnjim etničkim podjelama će ostati iza nas.

VIJEĆE JE POZVALO BH. POLITIČARE DA ISPUNE OBAVEZE PREUZETE USMENIM SPORAZUMOM IZ BRUXELLESA. KOLIKO JE REALNO DA ONI KOJI SU DO SADA BLOKIRALI DRŽAVU NA PUTU NAPRETKA URADE IŠTA U VEZI S TIM PITANJEM?

– Upravo tako. Teško je prihvatiti da pojedine diplomate EU i dalje ne vide ono na šta prstom pokazujemo godinama. Lideri koji, uprkos manjem broju glasova, a zahvaljujući dejtonskoj etnodiktaturi, imaju vlast u BiH su antievropljani i ne žele da BiH ide ka EU, jer njihova politička i lična moć, u suštini, tu završava. Dodik, Čović i Izetbegović su uzrok problema i ne mogu biti dio rješenja za evropsku BiH. Oni moraju otići u historiju. Dio historije BiH koji sigurno neće biti upamćen po dobrom.

KAKO GLEDATE NA NACRT BUDŽETA KOJI JE USVOJEN U PREDSTAVNIČKOM DOMU PSBIH? VJERUJETE LI DA ĆE DOM NARODA USVOJITI OVAJ PRIJEDLOG ILI POSTOJI MOGUĆNOST DA POLITIČARI SHVATE KAKO JE ONIMA KOJI SU IH BIRALI?

– Uvjeren sam da će Dom naroda podržati ovaj, u finansijskom i političkom smislu, monstruozni budžet. Dodik i Čović će glasati za sve što šteti BiH, a ovaj budžet je štetan za BiH, jer vrijeđa građane, ovu zemlju, pa i zdrav razum.

SVJEDOČIMO I ENORMNOJ INFLACIJI – OBIČNI GRAĐANI JEDVA PREŽIVLJAVAJU, A BH. POLITIČARI NE MARE. IPAK, GRAĐANI ŠUTE. ZAŠTO? NA KOJI NAČIN SE MOGU PROBUDITI?

– Ako krenete od pretpostavke da sadašnje vlasti rade u interesu građana BiH, onda je njihovo ponašanje u ovom ekonomskom trenutku neshvatljivo, kao i ponašanje u vrijeme strašne pandemije iz koje tek izlazimo. Ali, ako pođete od pretpostavke da vlast radi u svom, a ne u interesu građana, onda ovo što rade, barem u njihovim glavama, ima smisla. Svjestan sam da je to ozbiljna optužba, ali sam uvjeren da je tačna. Dodik, Čović i Izetbegović mogu biti na vlasti samo u zemlji koja je ekonomski osiromašena, politički duboko podijeljena, a građani beznadežni i u stalnom stanju štokholmskog sindroma – u kome taoci u kidnaperima vide svoje spasioce. Podržavam, naravno, pravo na slobodno okupljanje i slobodu govora, ali ne vjerujem da bi uši sadašnje vlasti uopšte čule šta građani govore na protestima. Znam da bi sigurno čuli crveni karton u oktobru.

ČOVIĆ JE NAJAVIO NOVI KRUG PREGOVORA U BRUXELLESU SA OLIVÉROM VÁRHELYIJEM, EVROPSKIM KOMESAROM ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE. VJERUJETE LI DA JE EU PROZRELA NJEGOVE ŽELJE I DA LI SE SPISAK ONIH KOJI SU BLAGONAKLONO GLEDALI NA LOBIRANJA IZ HRVATSKE U IME HDZ-A BIH SVE VIŠE SKRAĆUJE?

– Ne znam zašto prave svadbu kad znaju da se neće ženiti. Dalje etničke podjele, izmišljanje logički neodrživih pravnih konstrukcija koje imaju cilj da, umjesto hrvatskog naroda, učine HDZ konstitutivnim, ne može i neće proći. BiH je država svih građana koji u njoj žive, a ne državna zajednica tri etnička plemena. EU nije liga naroda, nego zajednica bazirana na visokim standardima građanskih i ljudskih prava. Ona je građanska, a ne etnička zajednica, i vjerovanje da država bazirana na konceptu diktature tri etničke grupe može postati član EU kluba je politički infantilno.

DIPLOMATSKA OFANZIVA

Hrvatska i HDZ, u saradnji sa SNSD-om su, u prethodnim godinama, vrlo diskretno i, nažalost, efektivno, lobirali i uspjeli utjecati na veliki broj diplomata EU koji su u poziciji da donose odluke. Veliki broj diplomata je na osnovu toga stekao sliku koja ne odgovara ni sadašnjem stvarnom stanju, a pogotovo ne dugoj historiji isprepletenosti života u našoj multietničkoj, multireligijskoj državi. To je postalo očigledno na početku razgovora o ustavno-izbornoj reformi. Teško je bilo, u kratkom vremenu, promijeniti tu iskrivljenu sliku, ali smo uspjeli. Lavovski dio posla u tom uspjehu, u kojem su uglavnom učestvovale opozicione partije iz BiH, uradila je Sabina Ćudić. Svjestan sam svoje partijske i lične pristrasnosti, ali to je činjenica. Sve što je HDZ lobiranjem po EU ostvario proteklih godina je anulirano u nekoliko mjeseci njene diplomatske ofanzive.

KAKVI SU ODNOSI UNUTAR TROJKE? PITANJA NAZIVA ULICA, ZAKONA O JAVNIM OKUPLJANJIMA I O ISTOSPOLNIM BRAKOVIMA SAMO SU NEKA OD ONIH O KOJIMA NE POSTOJI KONSENZUS. NIP SE OTVORENO PROTIVI STAVOVIMA NAŠE STRANKE, A SDP ČESTO MUDRO ŠUTI. HOĆE LI I KADA I OVA PITANJA BITI RIJEŠENA, BUDUĆI DA I UREĐENJE OVIH OBLASTI ZNAČI KORAK BLIŽE EVROPI?

– Odnosi unutar Trojke su komplikovani i izloženi stalnim političkim testovima, uključujući i teme koje ste spomenuli. Očekivao sam da će SDP pokazati više političke hrabrosti, a manje predizborne kalkulacije. Mi smo, kao i uvijek do sada, predvođeni predsjednikom Fortom, pokazali da između ispravnog stava i populizma biramo ispravnost. NS je najprogresivnija stranka u BiH i samim tim smo evropska lokomotiva te koalicije, koja vuče onom snagom koju nam daju glasači. Čini mi se da bi bez nas to više izgledalo kao trčanje u mjestu, a ne kao sprint prema EU koji diktiramo. U suštini, cijela rasprava o sarajevskom okupljanju LGBTIQ građana se svodi na osnovni princip na kojem počiva EU – vladavina zakona. Dakle, imaju li građani pravo na ono što kažu Ustav i zakoni ove zemlje ili samo na ono što je u skladu sa vjerskim ili ideološkim uvjerenjima ljudi koji obnašaju vlast? Ako je odgovor da su Ustav i zakoni iznad svih naših ličnih i partijskih uvjerenja, onda samo Trojka zaista ima šansu da pobijedi u oktobru i snažno povede BiH tamo gdje oduvijek pripada, a to je EU.

(Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku