hamburger-icon

Kliker.info

Predizborni folklor :Da li su Dodik i Lagumdžija iscenirali svađu pred izbore ?

Predizborni folklor :Da li su Dodik i Lagumdžija iscenirali svađu pred izbore ?

05 Septembra
05:02 2012

Bh. javnost posljednjih dana iznenadile su izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je kazao da je od "države za čovjeka", ostala fikcija zvana BiH, kojoj samrtni udarac zadaje upravo predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i njemu slični avanturisti, "koji lažno braneći BiH, ustvari ruše temelje na kojima se ona klima".

Lični interesi

Dodao je i da su tvrdnje o koaliranju SNSD-a sa SDA apsolutno netačne i služe za zadovoljenje Lagumdžijine sujete, koji to tvrdi da bi odbranio sebe. S druge strane, Lagumdžija ističe da je bilo kakav dogovor s Dodikom najobičnija glupost te da ga napada "zato što u meni, kao predsjedniku SDP-a, vidi najveću prepreku u ostvarivanju svojih ciljeva. I ja ću ostati njegova najveća prepreka". – Dodik ovakvim izjavama nastoji da prikrije svoje jatake. Sve ovo što se dešava jasno pokazuje da je na sceni ta nova Tihić – Dodik koalicija, čiji je cilj razdruživanje BiH, poručio je Lagumdžija.Ovim povodom oglasila se i SDA. Prema riječima zamjenika predsjednika SDA Asima Sarajlića, postalo je očito koliko je u posljednju godinu Lagumdžija zalutao i uradio više pogrešnih poteza.

– Od protokola koji je potpisao sa HDZ-om, preko sporazuma sa SBB-om, onda i oko državne imovine. Okrenuo se na drugu stranu i bio veoma nezadovoljan što ih je SDA u svemu tome pretekla. Mi smo kroz institucije države odlučili da sačuvamo BiH i da štitimo njen integritet. Njemu očito nije stalo ni do čijih interesa, osim do njegovih i njegovih partnera, a najmanje je tu brige za državu, istakao je Sarajlić te podsjetio javnost da je upravo Lagumdžija prije nekoliko mjeseci, uz podršku Dodika, uputio inicijativu za smjene bošnjačkih ministara iz SDA.To, ističe, dovoljno govori ko je s kim bio jatak. Podsjetio je i na sve zavrzlame koje su pratile samo formiranje Vijeća ministara BiH, za koje su glavne uloge imali upravo Lagumdžija i Dodik, te na činjenicu da je lider SDP-a posljednjih mjeseci upravo s Dodikom radio na uklanjanju SDA iz vlasti i slabljenju države, da bi sada promijenio priču i sve pokušao da prebaci sa svojih, na leđa SDA.

Prebacivanje loptice

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić smatra da je rat na relaciji Dodik – Lagumdžija predizborni folklor te da na ovaj način dvojica lidera žele intenzivirati svoju izbornu bazu.- Ovo je još jedan predizborni trik dvojice koja su napravila veliku krizu u posljednje dvije godine u BiH. Čak i ove poruke koje smo čuli sa skupova gdje se spominju i neke ružne radnje s početka devedesetih godina su prešle svaku mjeru. U želji da se homogenizira izborna baza, vidimo dokle se ide u toj retorici, nažalost, dvojice nazovisocijalista, istakao je Jerlagić, naglasivši da Lagumdžija s tvrdnjama o novom savezu Tihića i Dodika prebacuje lopticu kako bi zadržao svoju glasačku populaciju i povratio izgubljeno povjerenje glasača.

Dodaje da Lagumdžija sada vida teške rane zbog gubitka ne samo Komšića već i svih ostalih pravih socijaldemokrata, s obzirom na to da su mu u stranci ostali samo totalitaristi koji slijede lik i djelo vođe.- Jedino planirano mirno razdruživanje u BiH počet će u oktobru 2012. i završiti u oktobru 2014, a nadam se i prije i u njemu će se građani BiH napokon razdružiti sa do kraja istrošenom i krajnje licemjernom političkom retorikom i njenim nositeljima, kazao je povodom posljednjih izjava Dodika i Lagumdžije predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac i naglasio:- Njihovi politički stavovi u kojima jedan drugog napadaju su jedino što su ta dvojica lidera u suštini i dogovorila, kako bi ostali što duže u poziciji da se okoriste o državne resurse i svojom politikom odvraćaju sve potencijalne investitore u BiH. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku