hamburger-icon

Kliker.info

Predizborne finte : Fundamentalista Željko Komšić

Predizborne finte : Fundamentalista Željko Komšić

30 Avgusta
16:39 2012

Piše : Duška Jurišić (BH Dani)

Građanskim fundamentalistima u Srbiji obično proglašavaju smrtne neprijatelje srpskog nacionalizma. Glavni “grijeh” zagovornika takozvane druge, odnosno građanske Srbije, je u tome što su uvjereni kako je srpski nacionalizam inkompatibilan s modernom državom. Ti građanski fundamentalisti u Srbiji, zamislite, svoje neistomišljenike kleveću koristeći najjače riječi iz vokabulara antifašizma?! Više od ovog nemam namjeru ulaziti u rasprave o građanskom fundamentalizmu, kojim su se nerijetko građani, narodi i ostali zastrašivali stavljajući znak jednakosti između građanskog fundamentalizma i građanske države.

Ipak ne mogu da se na osvrnem na teze koje se u sklopu predizborne kampanje posljednjih nekoliko dana ponavljaju u Dnevnomavazu o šansama pojedinih političkih stranaka na predstojećim lokalnim izborima i u tom kontekstu – definiranja i pogubnosti građanskog fundamentalizma.Istraživački tim Dnevnog avaza otkrio je kako se prema anketi koju je provela SDA, “SDP počinje penjati na skali popularnosti nakon Komšićevog odlaska, pa je SDA postalo jasno da će u najvećem broju općinskih vijeća zavladati koalicija SDP-a i SBB-a”.

Kako će SDP-u na izborima procvjetati ruže upravo zbog odlaska Željka Komšića iz partije ubjeđuje nas i Avazov analitičar Omer Čevra koji tvrdi kako “njegov odlazak predstavlja najveću šansu za SDP”. Priznaje on Komšiću kako je “veliki patriota” i “prema svemu sudeći dobar i pošten čovjek, odgovoran političar, koji zaista posjeduje moralni integritet te osjeti odgovornost prema građanima ove države”, ali kako “ipak možemo zaključiti da on, s Titom na zidu, Hrvat, član Predsjedništva iz reda Hrvata koji je, zbog diskriminatorskog Ustava, izabran bošnjačkim glasovima, u najvećoj mjeri predstavlja upravo taj građanski fundamentalizam”. Objašnjava Čevra kako je “najveći problem unutar samog SDP-a upravo taj građanski fundamentalizam, titoizam, komunizam, ideološka zaostalost starih istrošenih komunjara, koji još maštaju i romantiziraju o radnim akcijama i petokrakama”.

Bez namjere da potcjenjujem moć rasuđivanja čitalaca Avaza, ali poznavajući nas, usuđujem se krenuti u analizu “analiza”. Prema javnim istupima čelni ljudi u Stranci demokratske akcije očekuju da zadrže broj načelničkih i vijećničkih pozicija jednak ili malo veći u odnosu na općinske izbore 2008. Ne pada im napamet da se hvale da bi možda mogli osvojiti sarajevski Centar ili, na primjer, Tuzlu. Dakle, tvrditi da se prema anketi koju je provela SDA, SDP počinje penjati na skali popularnosti nakon Komšićevog odlaska, blago rečeno je neinteligentno. Željko Komšić je na prošlim općim izborima kao kandidat za člana Predsjedništva osvojio 331 hiljadu glasova, odnosno oko 30 hiljada više od sopstvene partije. Komšić je javno, upravo na stranicama Avaza, izražavao nezadovoljstvo koalicijom SDP-a sa SDA i najavljivao promjenu koalicionog partnera.

Dok su procjene nekih uticajnih stranih ambasada bile da će Haris Silajdžić dobiti najviše glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva, uticajni SDP-ovci uključujući predsjednika stranke Zlatka Lagumdžiju su indirektno u toku predizborne kampanje pokazivali da računaju na pobjedu Fahrudina Radončića. Prevarili su se. Pobijedio je Bakir Izetbegović, kandidat SDA. Rezultati koje su ostvarili SDP-ov i SDA-ov kandidat za člana Predsjedništva prije dvije godine, moguće je, nisu nikakvo mjerilo, ali su jedini egzaktni u poređenju sa svim postojećim i nepostojećim anketama o popularnosti stranaka. Ako je Dnevni avaz tako dobro i tačno obaviješten, zašto ne objave rezultate ankete koju je SDP radio među svojim članovima, simpatizerima i biračima, koji pokazaju katastrofalan pad podrške ovoj stranci?

Komšića je Avaz proglasio za građanskog fundamentalistu i kao jedini argument za to naveo Titovu sliku na zidu Komšićevog kabineta. Kako, prema tvrdnjama Avaza, SDP-ova popularnost raste, to bi trebalo da znači da će nakon Komšićeva odlaska privući sve one koji ne vole Tita. Zapadna Hercegovina će za izbore zapjevati “Sad Zlatkova hrabra vojska za te bije boj”, u Republici Srpskoj će osvanuti plakati “Zlatko zauvijek” umjesto “Srpska zauvijek”, a svi oni mnogobrojni Bošnjaci koji idu na džumu, poste i vole svoj bošnjački identitet, poskidaće Brozove slike iz svojih domova, ćevabdžinica, zanatskih radnji, osviješćeni od zabluda građanskog fundamentalizma.

Prema rezultatima Avazove analize takvih Bošnjaka, Srba i Hrvata je skoro 83 odsto, odnosno svi oni koji nisu glas dali SDP-u. Umanjivanje snage građanskog fundamentalizma i radikalnog nacionalizma otvara Bosni vrata za bolju budućnost, tvrdi Avazov Čevra. Može se zaključiti da kada se uklone fundamentalizam i radikalizam ostane građanski nacionalizam (do sada manje poznata kategorija), za koji se zalažu Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić. Platforma njihove nove predizborne političke lakrdijaške teorije je “ubi, ubi SDA”.

Priča o “kriminogenoj” SDA i “fundamentalisti” Komšiću je zamjena teza. SDA jeste kriva što je stvorila Fahrudina Radončića, ali ne snosi nikakvu odgovornost što ga je kao omču oko vrata prigrlio Zlatko Lagumdžija. Upravo je Radončić godinama kroz svoju medijsko-kriminalnu hobotnicu podržavao vehabije, veličao bošnjačke kriminalce i zločince, anatemisao, prije svih, brojne ugledne bošnjačke intelektualce. O grijesima najveće bošnjačke partije, ali i najpopularnijeg člana Predsjedništva, svi imaju pravo više govoriti od Radončića i njemu pridruženog Lagumdžije.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku