hamburger-icon

Kliker.info

Prazna kasa sije paniku : Borci najavljuju masovne proteste širom Federacije BiH

Prazna kasa sije paniku : Borci najavljuju masovne proteste širom Federacije BiH

23 Februara
05:06 2010

Predstavnici četiri temeljne boračke organizacije u Federaciji BiH nisu postigli dogovor s Vladom i tek danas će odlučiti o svojim daljim potezima koji uključuju i masovne proteste. Istakao je ovo Safet Redžić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, nakon jučerašnjeg sastanka s predsatvnicima Organizacije porodica šehida i poginuluh boraca FBiH, Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH i Saveza demobilisanih boraca FBiH. Borci su ovaj zaključak usvojili nakon jučerašnjih razgovora sa Zahidom Crnkićem, ministrom za pitanja boraca FBiH. Iz boračkih udruženja najavili su kako će njihov sastanak biti održan uoči današnje sjednice Predstavničkog doma federalnog parlamenta. "Nismo uspjeli okončati pregovore s Vladom FBiH, pa i ono o čemu smo se ranije dogovorili je pogaženo. Ako izmijenjeni borački zakoni budu na dnevnom redu, tražit ćemo od poslanika da ih ne podrže i organizovat ćemo proteste u FBiH. Ako proteste ne uspijemo organizovati isti dan kad je sjednica Parlamenta, uradit ćemo to sutra", kazao je jučer Redžić. Crnkić je kazao kako je Ministarstvo finansija FBiH uradilo i zakon o cenzusu, po kojem će prihodovnim cenzusom biti obuhvaćeni svi budžetski korisnici.

"Vlada FBiH je napravila kompromis i uradila ovaj zakon. Visina cenzusa bit će utvrđena posebnim propisom", rekao je Crnkić, istakavši da je Vlada FBiH juče trebalo da podrži zakon i proslijedi ga Parlamentu. Premijer Mustafa Mujezinović o problemima iz oblasti boračko-invalidske zaštite obavijestio je juče i Predsjedništvo SDA, te naglasio da je neophopdno uvođenje cenzusa. "SDA će podržati uvođenje prihodovnog cenzusa, ali za sve korisnike budžeta pod određenim uvjetima, između ostalog, da taj prihodovni cenzus ne može biti manji od 800 KM kada je u pitanju pojedinac, odnosno 1.200 KM kada je u pitanju četveročlana porodica", izjavio je Sulejman Tihić, predsjednik SDA. Redžić je ponovio kako borci neće pristati da cenzus bude uveden na njihove invalidnine, jer su po Zakonu o porezu one neoporezive. Istakao je kako borci prihvataju cenzus pod uslovom da se odnosi isključivo na ostala boračka primanja, kao i na sva primanja budžetskih korisnika. "S premijerom FBiH dogovoreno je da će se koeficijent odnositi na obračun naknada svih budžetskih korisnika i da će to stajati u izmijenjenom zakonu o izvršenju budžeta. Obećano je da će ova stavka biti izbrisana iz naših zakona. Crnkić nam je rekao kako ovaj dogovor nije ispoštovan, zbog čega smatramo da smo prevareni", rekao je Redžić, dodavši kako je Vlada FBiH borce izigrala i kada je riječ o zakonu o demobilisanim borcima. "Demobilisanim borcima premijer je ponudio novi zakon, u kojem ostaju sva njihova nematerijalna prava i po ovom prijedlogu ne bi morali ponovo prolaziti upravni postupak da bi dobili rješenje. U zakonu koji im je ponudio ministar demobilisani borci moraju ponovo prolaziti proceduru za dobijanje rješenja. Ovo je dokaz da Vlada FBiH s borcima ništa ne želi dogovoriti", rekao je Redžić. Sa druge strane, Crnkić smatra kako borci ne žele da prihvate nijedno rješenje koje Vlada FBiH prihvati i ponudi na njihovu incijativu.

"Kad ispunimo uslove koje pred nas postave predstavnici boračkih udruženja, odustanu od njih i kažu kako to nije ono što su tražili. Tačno je da ono što je prvobitno otišlo u Parlament ne može biti izmijenjeno, jer je to uslov Svjetske banke i MMF-a", objasnio je Crnkić. Odbor za boračko-invalidsku zaštitu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici je konstatovao kako je neprihvatljivo ukidanje Zakona o demobilisanim borcima. "Prihvatljiv je cenzus, koeficijent i usklađivanje naknada s inflacijom ako se to bude odnosilo na sve budžetske korisnike", kazao je Irfan Imamović, predsjedavajući ovog odbora, naglasivši da ne zna hoće li borački zakoni biti na današnjoj sjednici Predstavničkog doma. Odgovor od Safeta Softića, predsjedavajućeg Predsatvničkog doma Parlamenta FBiH, hoće li ovi zakoni biti danas na dnevnom redu, jučer nismo dobili. Ranije je najavio kako će Kolegij ovog doma odluku o uvrštavanju zakona na dnevni red donijeti nakon današnjeg sastanka lidera SDA, HDZ BiH, Stranke za BiH i HDZ 1990 s predsatvnicima Svjetske banke i MMF-a. Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputila je izmjene reformskih boračkih zakona kojima je predviđeno uvođenje koeficijenta za obračun naknada i primanja boraca i svih budžetskih korisnika, te usklađivanje njihovih primanja s inflacijom. Zakoni u oba doma Parlamenta FBiH moraju biti usvojeni do 26. februara, kako bi BiH dobila pomoć od 111 miliona KM od Svjetske banke.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku