hamburger-icon

Kliker.info

Ppresuda 22. novembra : Haški tribunal odbacio zahtjeve Mladićeve odbrane

Ppresuda 22. novembra : Haški tribunal odbacio zahtjeve Mladićeve odbrane

Novembar 10
22:49 2017

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića u vezi sa njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog ljekara Paula Falkea.

U obrazloženju suda se, između ostalog navodi, da se ocjena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića bazira na stavu ljekara koji nije lično progledao Mladića.

U obrazloženju, koje je potpisao sudija Alphons Aurrier se navodi da odbrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude, kao i da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i ljekara UNDU-a, njegovo stanje stabilno.

Što se tiče zahtjeva odbrane da se pokrene postupak protiv Falkea u saopštenju se navodi da sudsko vijeće nije nadležno po tom pitanju već je samo Mehanizam za međunarodne krivične tribunale nadležan da provodi i okonča sve postupke u vezi sa nepoštovanjem suda.

Mehanizam je odgovarajući forum koji treba da odredi da li ima osnova da je pojedinac odgovoran za nepoštovanje suda“, navodi se u saopštenju.

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, te razmotriti njihov zahtjev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog ljekara Paula Falkea.

U svom podnesku, Mladićevi advokati su ponovili raniji zahtjev da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *