hamburger-icon

Kliker.info

Poznati novinar i voditelj teško bolestan: Nisvet Džanko mora na transplantaciju jetre

Poznati novinar i voditelj teško bolestan: Nisvet Džanko mora na transplantaciju jetre

20 Februara
06:11 2012

Nisvet Džanko, poznati novinar i TV voditelj, ovih dana bije svoju najtežu bitku. Onu za život. Ljekari su, naime, autoru popularnog TV serijala "Pozitivna geografija" prije mjesec dijagnosticirali cirozu jetre. Suočen s teškom bolešću, Džanko, vlasnik najpoznatije karirane košulje, profesor geografije koji je svoje znanje o domovini godinama naciji prenosio na jedinstven i zanimljiv način – hodajući po bosanskohercegovačkim vrletima i mjestima u koje većina bh. poltičara nikada nije ušla i otišla, na svoje životno putovanje mora otići van zemlje.

Spas ga čeka u Padovi, u Italiji, ali troškovi transplantacije jetre, kojoj mora biti podvrgnut, enormni su. Da bi došao na listu čekanja klinike u Padovi, potrebno je uplatiti 50.000 eura. Tek onda slijede troškovi ponovnih pretraga, a dodatni su i oni boravka na klinici, koji iznose 150 eura po danu.Džanko u ovim trenucima nije sam. Porodica i prijatelji iz svih krajeva svijeta su uz njega. Među prvima, pokrenuvši grupu na Facebooku pod nazivom "Za život Nisveta Džanke – onaj u kariranoj košulji", u akciju prikupljanja pomoći uključio se Nedžad Delić Ćeno, Fočak s adresom u Španiji.

Ostati pri pameti

– Pokušavamo na ovaj način prikupiti novac kako bismo mu pomogli da ode u Padovu na operaciju. Do sada su se odazvali brojni humani ljudi iz BiH, Švedske, Danske, Holandije, Njemačke, Amerike i drugih zemalja. Ja im zahvaljujem i nadam se da ćemo uspjeti u ovoj misiji – kaže Delić za "Avaz". Iako je Džanko trenutno na bolovanju, naš poziv zatekao ga je na poslu, u montaži Federalne televizije (FTV), gdje kolegama pomaže pri montiranju spota kojim se i oni žele uključiti u akciju pomoći.

Džanko nam je kazao da je još zatečen dijagnozom sarajevskih ljekara, ali se ne predaje.- Nije jednostavno znati da imaš tako tešku bolest, a ništa je nije nagovještavalo. Ali, nemam se sada šta sekirati, najbitnije je da čovjek ostane pri pameti. Hvala svima onima koji mi pomažu i žele mi pomoći u mojoj borbi. Hvala ljudima u zemlji koji ionako teško žive, a hvala i onima u dijaspori koji su toliko puta izvarani, a ipak i dalje pomažu – navodi Džanko.

Broj računa

Svi oni koji žele pomoći Nisvetu Džanki, uplate mogu izvršiti na sljedeće račune:

Nisvet Džanko

UniCredit banka

3387202114957933 – uplate u KM

40020674101 – uplate u EUR

Za uplate iz inozemstva potrebno je uz broj računa navesti i:

IBAN BA39 3389 0025 7503 7767
SWIFT: UNCR BA22 (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku