hamburger-icon

Kliker.info

Poziv u raj : Nijemac i Grk širom BiH pozivaju na radikalni islam (VIDEO)

Poziv u raj : Nijemac i Grk širom BiH pozivaju na radikalni islam (VIDEO)

02 Aprila
05:43 2010

Organizacija „Poziv u raj“ u posljednjih pet dana u pojedinim gradovima Federacije BiH održala je tribine pod nazivom „Prelasci nemuslimana na islam“. Na plakatima, koji su oblijepljeni u Bihaću, Sanskom Mostu, Maglaju, Zenici, Sarajevu, Travniku, Tuzli i Tešnju, pozivaju se građani da prisustvuju tribini čiji su predavači Grk i Nijemac koji su prešli na islam. Uoči tribine u Maglaju, poziv je stigao i u sanduče za poštu katoličke crkve, što ocjenjuju kao provokaciju i na što su upozorili i maglajskog načelnika sa kojim će se sutra, povodom cijelog slučaja, i susresti. Istovremeno, u Rijasetu Islamske zajednice u BiH kažu da ništa ne znaju o organizaciji „Poziv u raj“, niti da imaju ikakve veze sa tribinama. Nijemac Sven Lau i Grk Efstatioss Tsionis, koji su prešli na islam, na tribinama pozivaju muslimane koji nisu vjernici da se okrenu islamu. Njih dvojica, što se jasno vidi na video zapisima, kritikuju muslimane koji ne poštuju islam i poučavaju ih na koji način to trebaju raditi. Izdvajamo dio sa tribine u Bihaću, gdje se prepunoj sali obratio Efstatioss Tsionis, koji se predstavio kao Abu Alija:„Kada pogledamo danas muslimane – da 60 posto muslimana ne klanja, 70 posto sestara nije pokriveno, možda čak i 90 posto muslimana pije alkohol, onda znate o čemu govorim. Za ovih sedam godina koliko sam musliman, morao sam neprestano gledati kako muslimani gaze po onome što imaju kod sebe.“

Leci o organizovanju javnih tribina o prelasku nemuslimana na islam pod nazivom “Naš put u islam” pojavio se u osam bh. gradova. Ovih dana izazvao je revolt u Maglaju, gdje je poziv stigao i u sanduče za poštu katoličke crkve. Tri letka su lično predana i tamošnjoj časnoj sestri. Jakov Filipović, župnik župe svetog Leopolda Mandića, kaže da ne zna šta je pozadina cijelog slučaja, koji je kod Hrvata u tom gradu izazvao nelagodu:„Možda je dobro da su mediji progovorili u tom smislu da se ne zavaravamo, odnosno da oni koji nam govore da ima ovoga ili nema ovoga vide da tog realno ima ovdje i da stvar treba rješavati na način na koji će rješavati oni koji su za to zaduženi, da se ne događaju ovakve stvari.“Letak je na vrata donesen i pravoslavnom svešteniku u Maglaju Daliboru Đekiću. On kaže da već desetu godinu službuje u tom gradu i da nijednim svojim gestom nikoga nije povrijedio da bi mu se leci sa takvim sadržajem upućivali:„To daje jednu ružnu poruku meni kao predstavniku i mom narodu. Ja sam svjestan da iza ovoga ne stoje obični ljudi, Bošnjaci koji vijekovima žive zajedno sa Srbima, sa pravoslavcima na ovim prostorima. Čak se i oni, svi ti moji poznanici i moje komšije, kad su za to čuli zgražavaju na ovo.“

Ko finansira organizaciju?         
Maglajski načelnik Mehmed Mustabašić već je dobio prigovore katoličke i pravoslavne crkve, povodom čega će sutra sa njima održati sastanak. Mustabašić navodi da o cijelom slučaju ništa nije znao, a na naše pitanje kako je moguće da u gradu sa nekoliko hiljada stanovnika svi znaju nešto o tribini a prvi čovjek grada ništa, odgovara:„Niti je poziv došao na bilo kojeg uposlenika Općine Maglaj, niti smo mi  to znali.“Gradovi u kojima su tribine održane su Bihać, Sanski Most, Maglaj, Zenica, Sarajevo i Travnik. U srijedu navečer tribina će biti održana u Tuzli, a u četvrtak u Tešnju. Plakati i leci koji su odštampani tim povodom su od najkvalitetnijeg papira, a i za mjesta na kojima se održavaju su izdvojena veća materijalna sredstva. Tako je u Zenici održan u Domu penzionera, u Travniku u Domu Armije, a u Tuzli je zakupljena Kristalna sala Hotela „Tuzla“. Zbog toga se nameće pitanje ko finansira organizaciju “Poziv u raj” i ko je sarađivao sa njima pri organizaciju s obzirom na veliku posjećenost. Simptomatično je da se, primjerice, na tribini u Sanskom Mostu pojavljuje kao domaćin tamošnji predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mirsad efendija Spahić.

U Rijasetu Islamske zajednice kažu da ništa ne znaju o organizaciji “Poziv u raj”, a vijest o organizovanju tribina su pročitali u dnevnoj štampi. Tvrde da nemaju nikakve veze sa cijelim slučajem, a na naše pitanje otkud onda u Sanskom Mostu na tribini predsjednik Medžlisa Islamske zajednice, Ekrem Tucaković, rukovodilac službe za odnose sa javnošću Rijaseta, kaže:„Ne znamo kakva je vrsta tribine bila, ko je na njoj učestvovao – i da li je imam i u kom svojstvu prisustvovao tribini.“Na oficijelnoj web stranici “Poziv u raj” se navodi da se radi o međunarodnoj organizaciji čije je djelovanje usmjereno ka pozivanju čovječanstva u jedinu istinsku vjeru – islam. Sjedište organizacije je u Tuzli. Iako u telefonskom razgovoru nisu željeli da se predstave, niti da kažu bilo šta o organizaciji, tekstovi i video zapisi potvrđuju da se radi o vehabijama. Ovaj pokret, koji već godinama nastoji u BiH privući što veći broj mladih u svoje redove, nastoji i da promijeni praktikovanje islama kakvo je u BiH.

 O tome nekadašnji pripadnik vehabijskog pokreta Nermin Karačić kaže:„Ja pozivam ljude na dijalog. Nekakvim etiketiranjem i diskriminacijom ili bilo kojim oblikom nasilja ne vjerujem da se može išta postići.“Organizovanje tribina u kojima se građani pozivaju da praktikuju islam nameće pitanja kakvu poruku šalju lokalnoj zajednici, te da li je vehabijski pokret u Bosni i Hercegovini prijetnja učenju islama kakvo se praktikuje u Bosni i Hercegovini. O tome profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Enes Ljevaković kaže:„Vi imate jednog Grka i jednog Engleza koji će nama ovdje govoriti da li mi radimo dobro ili ne za islam. Ne mislim da je to ozbiljna prijetnja. To se radi, ipak, o marginalnim grupama. Da li može biti eventualno – ništa nije isključeno, nije isključeno da se eventualno desi neki eksces.
U BiH vehabijske zajednice postoje u Bočinji kod Maglaja i Gornjoj Maoči kod Brčkog. Zajednice su zatvorene prema svemu što dolazi iz vanjskog svijeta i u njima se živi po šerijatskom zakonu. Zbog toga je početkom februara policija provela akciju u Gornjoj Maoči gdje postoji škola na arapskom jeziku koja djeluje van legalnih domaćih obrazovnih ustanova. U selu je novcem iz Saudijske Arabije i Jordana izgrađena i džamija koja nije pod kontrolom Islamske zajednice u BiH. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku