hamburger-icon

Kliker.info

Povratak na divlji zapad : U Oklahomi slobodno s pištoljem do pekare

Povratak na divlji zapad : U Oklahomi slobodno s pištoljem do pekare

22 Marta
16:40 2012

Režiser Michael Moore  bi rekao, pa da, ludi za oružjem! Naime, stanovnici Oklahome (stariji od 18 godina) od svibnja će moći slobodno nositi oružje po ulicama i trgovima (skoro svuda, zapravo) i neće ga morati sakrivati!Senat te države je odobrio zakon o slobodnom nošenju oružja sa 34 glasova za i devet protiv. Prije dva tjedna, donji dom u kojem republikanci također imaju većinu je odobrio mjeru sa 85 glasova za i devet protiv. Sada se samo čeka rok i potpis konzervativne guvernerke Mary Fallin, vatrena podržavateljica prava na nošenje oružje.

Oklahoma tako postaje 13. savezna država koja ima slična prava. Najradikalnija do sada bila je odluka donesena lani u državi Florida u kojem je odobreno ‘pokazati pištolj kroz kraći razmak i uvijek bez namjere da se nekomu prijeti’. Kalifornija, Illinois i Teksas, gdje se žestoko također o ovomu raspravljalo, odlučno su stali protiv prakse javnoga nošenja oružja. Samo u osam država ne postoji pravo na nošenje oružja (u pretincu automobila, na primjer). Branitelji prava na oružje tvrde da u svim ostalim državama postoji prešutno odobrenje.

Drugi amandman ustava SAD-a priznaje pravo na posjedovanje oružja, na korištenje i na prijevoz istog. Oklahoma sada ruši negativnu odluku demokrata Brada Henryja od prije dvije godine, ali se pištolji o pojasu neće moću unositi u javne ustanove, škole, sportske dvorane i terene i u velike trgovačke centre. U odnosu na zakon od prije dvije godine, novost je i u tome da se dozvola može dobiti poštom, a ne nužno odlaskom u šerifov ured.Steve Martin, rebuplikanski kongresmen iz Oklahome, tvrdi da mjera povećava javnu sigurnost iako se ljuti na zahtjev zakonodavca da svaki građanin koji bude želio šetati s pištoljem ili revolverom prođe odgovarajuću obuku. Demokrati su zgroženi. Senator Jim Wilson kaže da se šalje jako loša poruka, da će rasti strah na ulicama i između građana i policije koji će biti nervozni svaki puta kada vide da netko dira svoju pucaljku. (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku