hamburger-icon

Kliker.info

Povodom dolaska američkog potpredsjednika u RS se pripremaju mirni protesti

Povodom dolaska američkog potpredsjednika u RS se pripremaju mirni protesti

15 Maja
04:14 2009

 Dolaskom Baraka Obame za predsjednika SAD-a, došlo je i do jakog zaokreta, svakako pozitivnog, u američkoj politici prema Bosni i Hercegovini. Dokaz je i posjeta američkog predsjednika Josepha Bidena koji u Sarajevo stiže u utorak, 19.maja. Glavni grad BiH bit će njegova prva stanica na evropskoj turneji.U međunarodnim krugovima, Bajdenova posjeta Sarajevu ocjenjuje se kao najkonkretniji dokaz i znak da je Amerika najozbiljnije zainteresirana za sređivanje prilika u BiH, odnosno na Balkanu utoliko više što će on, nakon Sarajeva posjetiti i Beograd i Prištinu. Prekjučer u zoru, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o BiH kojom se insistira na ustavnim promjenama koje će od BiH napraviti stabilnu i funkcionalnu državu.Dakle, sve se poklopilo, a s obzirom da u politici nema slučajnosti, jasno je da su usvajanje Rezolucije i posjeta potpredsjednika SAD-a kompatibilni i da najavljuju bolje dane za našu zemlju. Ovo utoliko više što je definitivno jasno da će Vašington imenovati specijalnog izaslanika za Balkan i što se stvara američko-evropsko partnerstvo u rješavanju problema BiH i uopće Balkana.

Sastanci u Parlamentu                                   

Procjenjuje se da je američka Rezolucija o BiH i dolazak potpredsjednika Bidena u Sarajevo zapravo konačna odluka predsjednika Obame da se u BiH završi posao. Naime, nedavno je Hillary Clinton, američka državna tajnica, vrlo precizno kazala da SAD imaju još posla u BiH i da se u našoj zemlji mora završiti posao. Prva faza bila je zaustavljanje rata i ona je uspješno okončana najviše zahvaljujući Americi i njenom tadašnjem predsjedniku Billu Clintonu.U Sarajevu je, uglavnom sve spremno, za dolazak potpredsjednika Bidena, prije svega sigurnosni aspekt. Sigurnosne mjere podižu se na najviši nivo.Prema informacijama do kojih je došao „San“, potpredsjednik Biden će sve razgovore voditi u zgradi Parlamenta BiH. Osim sa članovima Predsjedništva BiH, on će razgovarati i sa liderima najvećih političkih stranaka u BiH. Kako saznajemo, potpredsjednik SAD-a će se u Parlamentu BiH obratiti i jednom većem broju ovdašnjih političara.

Dolazi i Havijer Solana 

U utorak će u Sarajevo doputovati i Havijer Solana, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost. On će učestvovati u razgovorima  koje će američki potpredsjednik voditi s bh. političarima.Solanin dolazak tumači se kao potvrda američko-evropskog partnerstva u rješavanju krize u BiH.

U RS u utorak organizuju proteste 

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, jučer je saopštio da će u utorak, povodom posjete potpredsjednika SAD-a BiH, u svim opštinama Republike Srpske organizovati mirne proteste.- Mirnim protestima paljenjem svijeća u pet do 12 sati, želimo da izrazimo svoj protest protiv diskriminacije nebošnjaka u BiH – kazao je Ćurguz. (Kliker.info-San)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku