hamburger-icon

Kliker.info

Potpuna zabrana izlaska: Indija “zaključava” više od milijardu ljudi

Potpuna zabrana izlaska: Indija “zaključava” više od milijardu ljudi

25 Marta
06:11 2020

Indija će u ponoć po lokalnom vremenu početi najveću svjetsku blokadu, koja će trajati 21 dan, najavio je indijski premijer Narendra Modi.

On je upozorio građane da moraju da ostanu unutra ili rizikuju da pozovu pandemiju u svoje domove.

“Da bi se spasila Indija i svaki Indijac, postojaće potpuna zabrana izlaska iz kuće”, rekao je Modi u televizijskom obraćanju, priznajući da će tri sedmice blokare biti veliki udarac za ekonomiju, ali da bi alternativa mogla vratiti zemlju decenijama unazad, preneo je Reuters.

Obećavši dvije milijarde dolara za jačanje zdravstvenog sistema zemlje, Modi je današnju naredbu nazvao “potpunim zatvaranjem” i nije rekao da li će neki pružaoci usluga biti izuzeti, ali je kazao da su “preduzeti svi koraci centralne i državnih vlada da osiguraju snabdjevanje osnovnim namirnicama”.

Ovaj potez stavlja gotovo petinu svjetske populacije pod blokadom.

Indijski zdravstveni zvaničnici prijavili su 469 aktivnih slučajeva COVID-19, i 10 smrtnih slučajeva.

Zvaničnici su više puta insistirali da još nema dokaza o širenju virusa u zajednici, ali su sproveli relativno oskudna ispitivanja bolesti, navodi agencija.

U zemlji u kojoj desetine miliona ljudi žive u gustim urbanim oblastima sa neredovnim pristupom čistoj vodi, stručnjaci su rekli da je širenje u zajednicama neizbježno.

Više sedmica, dok se koronavirus širio susjednom Kinom i drugim dijelovima Azije, ukupan broj zaraženih u Indiji iznosio je svega tri slučaja.

To su bili studenti iz kineskog epicentra žarišta Vuhan koji su liječeni u svojoj matičnoj državi Kerali i oporavili se od ove bolesti.

Posljednjih dana Indija je postepeno proširila naredbe o ostanku kod kuće, zabranila međunarodne i domaće letove i obustavila prevoz putnika željeznicom.

Ključne ustavove, uključujući bolnice, policiju i medije, izuzeti su iz naredbe o ostanku kod kuće, a mnoge trgovine i apoteke ostale su otvorene.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku