hamburger-icon

Kliker.info

Potez vrijedan poštovanja : Francuska za priznanje palestinske državnosti

Potez vrijedan poštovanja : Francuska za priznanje palestinske državnosti

28 Novembra
06:48 2012

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio je da Francuska planira da glasa u korist priznavanja palestinske države u Generalnoj skupštini UN ove sedmice, čime je postala prva velika zemlja u okviru Evropske unije koja podržava Palestinu kao državu.Fabijus je u francuskom parlamentu rekao da Francuska već duže vrijeme podržava nastojanja Palestinaca da im se prizna država i odgovoriće sa "da", kada dođe do glasanja o tom pitanju.Sa tom izjavom, Francuska kao stalna članica Savjeta bezbednosti UN, postala je prva velika zemlja u okviru Evropske unije koja podržava Palestinu kao državu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je za 29. novembar najavio glasanje na Generalnoj skupštini UN o tome da se status Palestinske uprave u svjetskoj organizaciji unaprijedi sa entiteta na državu nečlanicu.Palestinska novinska agencija navodi da je Mahmud  Abas rekao da sve palestinske političke frakcije, bez izuzetka, podržavaju ovu inicijativu. Lider ekstremističkog palestinskog pokreta Hamas Haled Mašal izrazio je u utorak podršku palestinskom predsjedniku za tu inicijativu.Iz Pariza je pojašnjeno da će Francuska glasati u korist statusa zemlje posmatrača za Palestinu u UN, što se očekuje u četvrtak ili petak.I Austrija je u utorak najavila da će glasati za zahtjev Palestinaca za dobijanje statusa posmatrača u UN. U korist tog prijedloga glasaće, kako se očekuje, većina članica UN.Palestinske diplomate u ponedjeljak su članicama UN dostavile izmijenjeni nacrt rezolucije u kojem traže da palestinske teritorije dobiju u toj organizaciji status "zemlje nečlanice, posmatrača", uoči glasanja na tu temu zakazanog za četvrtak.

Istovremeno, SAD su ponovo upozorile da bi uspješno glasanje na sjednici Generalne skupštine moglo skupo da košta Palestince i liši ih novčane pomoći SAD, javio je AFP.Dok su Palestinci dobili garancije većine od 193 članice Generalne skupštine UN, rezoluciji se žestoko protive SAD i Izrael, a ona je naišla i na hladnu reakciju evropskih sila. Prihvatanje Palestinaca kao zemlje nečlanice sa posmatračkim statusom, sličnom statusu koji ima Vatikan, bilo bi implicitno priznavanje palestinske države, navodi Reuters.Poboljšan status Palestinaca značio bi i njihov pristup tijelima kao što je Međunarodni krivični sud u Hagu, pred kojim bi oni mogli da ulažu tužbe protiv Izraela. Palestinske diplomate smatraju da će Palestinci posle dobijanja statusa države posmarača u UN "pregovarati s Izraelom na drugačijim osnovama, na ravnopravnim osnovama".
 
Status posmatrača države nečlanice mogao bi pomoći nastojanju Palestinaca da dobiju državu na teritorijama Zapadne obale, pojasa Gaze i istočnog Jerusalima, koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967.Palestinci prošle godine nisu uspjeli da dobiju puno članstvo u UN zbog protivljenja SAD u Savjetu bezbjednosti UN, pa sada pokušavaju da to ostvare kroz dobijanje posmatračkog statusa u svjetskoj organizaciji. Protivnici palestinske inicijative poručuju da bi njihove vlasti državnost trebale da traže u mirovnim pregovorima i da ne treba da povlače jednostrane poteze.Uspješno glasanje po Palestince u Njujorku moglo bi da UN novčano košta s obzirom na to da američki zakon zabranjuje finansiranje međunarodnih organizacija koje priznaju palestinsku državu, navodi Reuters.(Kliker.info-e-Novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku