hamburger-icon

Kliker.info

Pošteno govoreći, sramota : Duška Jurišić ponovo dobila otkaz na FTV!

Pošteno govoreći, sramota : Duška Jurišić ponovo dobila otkaz na FTV!

02 Juna
05:42 2011

Duška Jurišić je samoj sebi uskratila mogućnost da i dalje nastavi da uživa sva zakonska prava stalnog zaposlenja u RTV FBiH (FTV) jer nije potpisala ugovor o radu na poziciji urednik-producent koji joj je ponuđen u predviđenom roku od 15 dana, saopšteno je danas iz ove medijske kuće. U saopštenju se navodi da RTV FBiH više nema nikakvo zakonsko uporište da je nastavi tretirati kao svog stalnog zaposlenika sa svim pravima i obavezama koja su zakonom propisana.Iz RTV FBiH podsjećaju da su nakon presude Kantonalnog suda u Sarajevu od 13. aprila odmah preduzete aktivnosti kako bi presuda bila provedena i hitno su Jurišićevoj isplaćene razlike plata i sudski troškovi, te ponuđeno i da potpiše novi validni ugovor o radu sa ovom medijskom kućom, jer je Ugovor po kojem je sve do tog dana primala platu prestao da važi.Duša Jurišić je u razgovoru za Sarajevo-X.com kazala kako se ovdje radi o dezinformisanju javnosti. "Razlike plaća su isplaćene samo do 31. decembra 2010. godine. Advokat Plamenko Čustović je ponudio dvije mogućnosti – da mi se osigura visina plate u skladu s presudom, da uređujem i vodim emisiju, te da me se zbog pravne sigurnosti rasporedi u Redakciju dokumentarnog programa, jer Redakcija Informativnog programa ne postoji.

Menadžment FTV-a prihvatio je samo prebacivanje u Redakciju dokumentarnog programa. Pregovori nikad nisu nastavljeni. Umjesto toga, uslijedila je prijetnja otkazom prošle sedmice", kazala je Jurišić.Prilikom ponude novog ugovora o radu posebno se vodilo računa o činjenici da je, u izvršnom postupku, Izvršno odjeljenje Opštinskog suda u Sarajevu 5. aprila donijelo zaključak i potvrdilo da je nemoguće Jurišićevu vratiti na staro radno mjesto, odnosno rukovodeću poziciju urednika Informativnog programa FTV-a, jer je i ta pozicija, kroz novu reorganizaciju prestala da postoji, stoji u saopćenju RTV FBiH.RTV FBiH je uzela u obzir i preporuku Kancelarije ombudsmana kojom je, kao mogućnost za rasplet ovog pravnog problema predloženo raspoređivanje Jurišićeve na drugo radno mjesto koje je po svom opisu i stepenu složenosti najsličnije radnom mjestu odnosno poziciji, na kojoj je bila prije cijelog sudskog postupka.U saopštenju RTV FBiH se još napominje da je ugovorom o radu Jurišićevoj 12. maja ponuđeno i raspoređivanje na radno mjesto urednik-producent koje se, po opisu i složenosti radnih zadataka, neznatno razlikuje od opisa poslova koje je obavljala prije pokretanja sudskog postupka protiv te medijske kuće."Ured ombudsmana je predložio raspoređivanje na ekvivalentnu poziciju.

Apsurdno je tvrditi da je pozicija koju RTVFBiH nudi identična poziciji urednika IP-a, jer da je to tačno, sud i ombudsmani bi to sigurno uvažili i ne bi donosili odluke, kojom se smjena proglašava protivzakonitom, te preporuke u kojima se konstatuje kršenje radnih i drugih prava", navela je Jurišić.Dodala je da je njoj preostalo samo da ostvarivanje svojih prava zatraži na sudu. "Svjesna sam da menadžment RTV FBiH različitim pritiscima, a sada i izbacivanjem na ulicu nakon 22 godine rada u javnim servisima, pokušava da me iscrpi i dovede u poziciju da odustanem ili pristanem na sve što oni žele. Ja sam sigurna da sam sačuvala svoj ljudski i profesionalni dignitet, što je pokazao i sud svojom odlukom. Zastrašujuće je kakvu poruku svojim uposlenicima, ali i javnosti šalje RTV FBiH, koja je svoj imidž godinama gradila ukazujući na nezakonitosti i neetičnosti drugih. Ja ću se spasiti. Ali šta će biti s kućom, čiji program, a i troškove izgubljenih sudskih sporova plaćaju građani, ne bih se usudila predviđati", rekla je Jurišić u razgovoru za Srajevo-x.com.Napomenula je da je otkaz potpuno nelegalan u toku izvršnog postupka za provođenje pravosnažne presude.Jurišićeva je smjenjena u januaru 2010. godine nakon što se sukobila sa urednikom FTV-a Bakirom Hadžiomerovićem i na njenu poziciju je postavljen Željko Tica. (Kliker.info-Vijesti)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku