hamburger-icon

Kliker.info

Poruka PIC-a vlastima RS : Poništite odluku o referendumu ili će je Inzko poništiti!

Poruka PIC-a vlastima RS : Poništite odluku o referendumu ili će je Inzko poništiti!

22 Aprila
04:36 2011

Vlasti Republike Srpske imaju dvije opcije. Ili će same poništiti odluku o referendumu, ili će visoki predstavnik posegnuti za bonskim ovlastima i to učiniti umjesto njih. To je poruka koju podržava ubjedljiva većina članova Vijeća za implementaciju mira (PIC). Jučer ju je "Dnevnom avazu" saopćio jedan od istaknutih članova tog tijela.

Sasvim jasno               Govoreći pod uvjetom anonimnosti, naš sagovornik kazao je da međunarodna zajednica u cjelini, pa samim tim ni PIC, "ne može ignorirati šta RS radi s ovim referendumom". – Svima je sasvim jasno i o kakvom se referendumu radi, a i da se njime ne vraća na izvorni Dejton, već se on vrlo ozbiljno krši. Odluka o raspisivanju referenduma direktni je napad na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustav te institucije Bosne i Hercegovine. Za međunarodnu zajednicu, odlukom o referendumu prijeđena je linija koja se nije smjela prijeći – odlučan je naš sagovornik.

On ističe da međunarodna zajednica zahtijeva da ove odluke budu poništene. – Niti je odluka o referendumu održiva niti je sam referendum moguće provesti. To, jednostavno, mora biti poništeno – ističe naš sagovornik. Za njega, kao i za PIC, "RS ne može imati referendum o pitanju koje nije u nadležnosti entiteta". – Ni Sud ni Tužilaštvo BiH nisu kompetencije koje su s entiteta prenesene na državni nivo. To su nadležnosti koje su uvijek pripadale državi. Samim tim, ovo je pitanje Dejtona. Institucije RS ne mogu ignorirati Ustav BiH, ulogu Parlamenta BiH, niti presude Ustavnog suda BiH. Zaključci Narodne skupštine RS o ovom pitanju u direktnoj su suprotnosti s Djetonskim sporazumom – naglašava on.

Bonske ovlasti                  Upitan da li je realno da visoki predstavnik poništi odluku o referendumu, s obzirom na to da se može očekivati da se tome suprotstavi Rusija, ali možda i neke zemlje Evropske unije, naš sagovornik odgovara da "posezanje za bonskim ovlastima nije popularna mjera, ali visoki predstavnik ima krajnju odgovornost da zaštiti Dejtonski sporazum, a on je upravo na ovom pitanju flagrantno prekršen".- Nadamo se da će vlasti RS iskoristiti ponuđenu priliku. Pozivamo ih da ponovo razmotre svoje akcije i ponište odluku o referendumu – kazao nam je utjecajni član PIC-a.

Pažljivo pratimo šta Dodik govori i radi               – Stavovima visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) i direktora za zapadni Balkan Miroslava Lajčaka jasno je postavljena i pozicija Evropske unije kada je odluka o referendumu u pitanju. EU je jedinstvena da se radi o ozbiljnom kršenju Dejtonskog sporazuma. Umjesto referenduma, oni, a i cijela međunarodna zajednica, žele vidjeti ubrzane reforme u BiH. I o tome se ovih dana intenzivno razgovara s predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Mi pažljivo pratimo šta on govori i šta radi. Odluka je na njemu. I odgovornost za poteze koje će povući u narednim danima – kazao nam je visoki zvaničnik jedne od država članica PIC-a. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku