hamburger-icon

Kliker.info

Porodica Kovač iz Foče od Karadžića, Mladića i Plavšićke traži milion eura odštete

Porodica Kovač iz Foče od Karadžića, Mladića i Plavšićke traži milion eura odštete

16 Decembra
15:31 2010

 Prije pet i po godina je francuski advokat Ivan Jurašinović je pred francuskim sudom optužio Karadžića, Mladića, Krajišnika i Plavšić zbog stradanja jedne porodica iz BiH u ratu. Sada se proces privodi kraju.Svoju tužbu advokat Jurašinović, koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine ali je rođen u Francuskoj, zasnovao je na činjenici da je Haški tribunal, pred kojim se sudi osobama optuženim za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, prepustio nacionalnim sudovima postupke za obeštećenje žrtava. Pokrenuo je, dakle, prvi civilni postupak za ratnu reparaciju pred nekim evropskim pravosuđem. I pritom je bio uporan i nepokolebljiv. Trebalo je tridesetak rasprava i pet i po godina procedura da Jurašinović dokaže da je francusko pravosuđe nadležno i obavezno da sprovede ovaj postupak. Najzad došao je trenutak da u prisustvu porodice Kovač koju je zastupao, ambasadora Bosne i Hercegovine Almira Šahovića i velikog broja novinara, pred Vijećem suda u Parizu iznese svoje završne argumente.

Mislili su da je mrtav                     "Ja sam naglasio koliko je obitelj Kovač stradala u vrijeme rata, i optimist sam što se tiče ishoda ovog procesa, pogotovo što sam se uvjerio da su suci veoma zainterisirani za predmet. Čak se i tužiteljica u glavnom složila sa našim zahtjevima, i vjerujem da će francusko pravosuđe priznati patnje mojih klijenata i njihov status žrtava," rekao je za Deutsche Welle advokat Jurašinović.   Ratna stradanja i traume porodica Kovač još nije zaboravila. Otac porodice i danas trpi psihičke posljedice tortura kojima je bio izložen kad su u aprilu 1992. pripadnici Vojske Republike Srpske opkolili njihovu kuću u okolini Foče.

Toliko je tada pretučen da su i članovi njegove porodice i oni koji su to učinili mislili da je mrtav. Kuća im je spaljena sa svim što su imali, a oni, da bi spasili glavu, krenuli su na put izbjeglištva i utočište našli u gradu Anžeu, gdje su prije šest godina i upoznali mladog advokata koji je pokrenuo ovaj proces."U statutima Haškog suda bez ikakve dvojbe piše da je taj sud nadležan za krivična djela počinjena u ratu u bivšoj Jugoslaviji. Što se tiče obeštećenja, žrtve se moraju obratiti nacionalnim sudovima i pokrenuti civilni postupak. Svaka osoba koja zakonito boravi na evropskom prostoru, odnosno u nekoj od zemalja Evropske unije, može se obratiti nacionalnim sudovima. Dakle, ako imate zakonit boravak u Njemačkoj, možete se obratiti njemačkim sudovima, kao da ste Nijemac. Moji klijenti su Francuzi, i oni imaju zakonito boravište u Francuskoj. Zato se mogu obratiti francuskim sudovima", kaže on.  

Posljednje ročište 28. februara            Završne riječi pravnog zastupnika porodice Kovač bio je i posljedenji čin ovog dugotrajnog procesa. Krivična djela, za koja su optuženi Karadžić, Mladić, Krajišnik i Plavšićeva, ne zastarjevaju, rekao je on i podsjetio na klasičnu devizu svoje profesije: pravda je spora, ali i dostižna. "Moji klijenti su žrtve etničkog čišćenja. Unižavani su, mučeni, prisiljeni na izgnanstvo, a imovina im je opljačkana i uništena. Oni će pred francuskim sudom postići pravdu, koju ne mogu ostvariti pred Haškim tribunalom", rekao je advokat Jurašinović. Na članovima vijeća suda u Parizu je sada da donesu odluku do 28. februara, kad je zakazano  posljednje ročište. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku