hamburger-icon

Kliker.info

Poražavajuće : Bolnice u BiH nespremne za prijem zaraženih od svinjske gripe

Poražavajuće : Bolnice u BiH nespremne za prijem zaraženih od svinjske gripe

09 Novembra
06:44 2009

Mnoge bolnice u BiH nemaju kapaciteta za prijem pacijenata zaraženih virusom H1N1, odnosno novim gripom, upozorava Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.Ističe da, u skladu s planom pripravnosti Zavoda, samo klinički centri u Banjaluci i Sarajevu imaju kapacitet za prijem najtežih slučajeva oboljelih od novog gripa. Ravlija kaže da su bolnice u FBiH, u slučaju ekspanzije zaraze novim gripom, dužne napraviti alternativni smještaj prilagođen ovim pacijentima. Ocjenjuje kako mnoge bolnice sad nisu spremne za ovakve slučajeve, ali da u kriznim situacijama transformacijom određenih odjela te uslove mogu i napraviti."U slučaju naglog povećanja broja oboljelih od ovog gripa nadležni u bolnicama dužni su da na primjer kožni odjel transformiraju u infektivni, odnosno stvore uslove za prijem zaraženih pacijenata. Najteži pacijenti sa ugroženim disajnim organima mogu biti hospitalizirani u kliničkim centrima Banjaluka i Sarajevo. Pojedine bolnice mogu primiti samo pacijente koji ne zahtijevaju posebnu  njegu", rekla je Ravlija.Dodala je kako mostarski klinički centar pokriva nekoliko kantona, te da je situacija slična i sa drugim većim bolničkim centrima.

Nazif Derviškadić, šef Infektivnog odjela u Regionalnom medicinskom centru "Safet Mujkić" u Mostaru, kaže kako ovaj odjel nema uslova za zbrinjavanje oboljelih od novog gripa, pa čak ni onih sa blagom kliničkom slikom."Nemamo ni odvojene ulaze a ni sobe u koje možemo izolirati zaražene pacijente. Naš kapacitet je mali i bit ćemo prisiljeni da sve zaražene šaljemo na Kliniku za infektivne bolesti u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar", rekao je Derviškadić.Ivo Curić, šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kaže kako ova ustanova za sada ima dovoljno kapaciteta i opreme i može odgovoriti potrebama pacijenata."Ne daj bože većeg broja oboljelih s komplikacijama, niko u svijetu, pa ni ova klinika, ne bi bio spreman", prokomentirao je Curić. Predstavnici kliničkih centara Banjaluka i Sarajevo tvrde kako su ove ustanove spremne za najteže oblike zaraze novim gripom."To je, inače, oprema koja je standardna u intezivnim njegama, odnosno gdje se radi posthiruška njega. Imamo sasvim solidno opremljene praktično sve bolnice takvom opremom", tvrdi Milan Skrobić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS za bolnički sektor.

Kaže da bi se, računajući Klinički centar Banjaluka, više od 30 pacijenata s najtežim oblikom novog gripa moglo u jednom trenutku bez problema smjestiti i voditi u intezivnim njegama. Naglasio je da ne zna tačno koliko u bolnicama u RS ima respiratora neophodnih za pružanje pomoći pacijentima kod kojih bi novi grip stvorio problem u disanju."U ovom trenutku Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka je reprezentativna ustanova za to i ona bi bila upravo za te najteže slučajeve. I u ostale bolnice u RS, ukoliko bude potrebe, bi se mogli smjestiti takvi pacijenti. U toku je veliki tender za nabavku kompletne opreme intenzivnih njega i anestiozoloških službi u svim bolnicama u RS, i u naredna dva do tri mjeseca bi ta oprema mogla biti isporučena", kazao je Skrobić.Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra u Sarajevu, tvrdi da ovaj centar raspolaže sa 16 respiratora, koji su neophodni za liječenje pacijenata sa ugroženim disajnim organima. Kazala je kako su naručena još četiri respiratora koja pacijentima, kod kojih su komplikacijom novog gripa ugroženi disajni organi, pomažu pri disanju.Iz Opšte bolnice "Sveti vračevi" iz Bijeljine je saopšteno da nemaju nijedan respirator i da na Infektološkom odjeljenju mogu da budu smještena tri pacijenta."Ukoliko se pojave teže oboljeli pacijenti, šaljemo ih u Banjaluku ili Beograd", navode u bijeljinskoj bolnici.U većini ostalih bolnica u RS nisu bili raspoloženi da razgovaraju o opremljenosti za teže slučajeve oboljenja od novog gripa.

Oboljele 73 osobe u BiH              Virusom H1N1 u BiH do sada su zaražene 73 osobe: 54 u FBiH, 12 u RS i sedam u Brčko distriktu.Biljana Jandrić, portparol KCUS-a, kaže kako su u Institutu za mikrobiologiju stigla još četiri uzroka, ali rezultati još nisu poznati.U RS je prijavljeno sedam sumnjivih slučajeva, koji su bili pozitivni na brzi test i za koje se čekaju rezultati iz Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak". Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS, je kazala da se rezultati za sedam sumnjivih slučajeva očekuju tek u utorak.Vlada FBiH nedavno je zdravstvenom sektoru naložila mobilnost visokog nivoa, koja podrazumijeva veću pripravnost kako bi bili spremni za pružanje pomoći osobama za koje se sumnja ili je ustanovljeno da su zaražene virusom H1N1. Iz Ministarstva zdravlja RS su kazali da trenutno nema razloga za paniku zbog novog gripa.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku