hamburger-icon

Kliker.info

Ponovno protjerivanje : Đapo nepodoban, Dodik traži “autentičnog” Bošnjaka

Ponovno protjerivanje : Đapo nepodoban, Dodik traži “autentičnog” Bošnjaka

28 Decembra
03:52 2010

Vijeće naroda Republike Srpske jučer je konstituisano tako što je najdirektnije prekršen Ustav RS. Naime, Klub Bošnjaka napustio je zasjedanje pošto nije prihvaćen čak ni njegov jedinstveni prijedlog da predsjedavajući bude Mirsad Đapo iz SDP-a.

Šest ključnih funkcija                 Nakon toga, glasovima Kluba Srba i Kluba Hrvata za predsjedavajućeg je izabran Momir Malić kao predstavnik srpskog naroda, a za potpredsjedavajuće Hrvat Zoran Lipovac i Miroslav Mikeš iz reda ostalih.Tako su Bošnjaci ostali bez ijedne funkcije u Republici Srpskoj što i nije izenađenje, jer je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, posljednjih nekoliko dana poručivao da nema šanse da neko od Bošnjaka iz SDP-a bude izabran na čelni položaj u Vijeću naroda.

To što je prekršen entitetski Ustav nikoga iz vrha Republike Srpske nimalo ne zabrinjava niti uzbuđuje, a još manje poruka koja je jučer odaslana iz Banjaluke. Nije teško iščitati da su Dodik i njegov tim krenuli u protjerivanje Bošnjaka koji nisu po  njihovoj mjeri i volji.Prema članu 69. Ustava RS, na šest ključnih entitetskih pozicija ne može biti imenovano više od dva predstavnika jednog konstitutivnog naroda. Izborom Malića, ustavne odredbe su zgažene. Naime, na funkcijama predsjednika Ustavnog suda RS i Vrhovnog suda RS nalaze se predstavnici hrvatskog naroda, predsjednik Narodne skupštine RS i glavni tužilac RS su iz reda ostalih, a mandatar, odnosno budući premijer i od jučer predsjedavajući Vijeća naroda su iz reda srpskog naroda.

Prekršen Ustav                    Ustavno pravo Kluba Bošnjaka je da predloži kandidata za predsjedavajućeg Vijeća naroda i Mirsada Đapu smo jednoglasno kandidovali i od toga ni po koju cijenu nismo htjeli odustati i nećemo odustati – izjavio je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka.Da farsa bude još veća, jučer je Vijeće naroda RS donijelo odluku, drugim riječima naredilo da Hadžiomerović obavlja funkciju potpredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda dok Klub Bošnjaka ne prodloži kandidata.- Nema ni govora da ja obavljam tu funkciju niti ćemo predložiti svog kandidata za potpredsjedavajućeg – kazao je Hadžiomerović.Treba podsjetiti da je konstituirajuća sjednica Vijeća naroda RS prekinuta 23. decembra i tada su svi delegati iskazali spremnost da predsjedavajući bude Bošnjak. Klub Bošnjaka je potom predložio Đapu, ali Dodik je naredio da on ne prođe.Hadžiomerović je jučer najavio da će Klub Bošnjaka kod Ustavnog suda RS pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i naglasio:

– S obzirom da je Vijeće naroda neustavno konsituisano, ne mogu biti usvojeni ni budžet ni ništa drugo u Narodnoj skupštini RS.S druge strane, Momir Malić je kazao da je jučer moralo biti izabrano rukovodstvo Vijeća naroda kako bi na sjednici Narodne skupštine RS koja će se održati za dva dana, bila potvrđena Vlada Republike Srpske u novom sastavu i s Aleksandrom Džombićem kao predsjednikom.Na pitanje da li je legitimno nekom drugom birati predstavnike, Malić je kazao da su Bošnjaci uslovljavali izbor svog kandidata i dodao:- Ostali delegati su tako postupili i po cijenu da se uđe u kršenje Poslavnika Vijeća naroda, ali da ne kršimo Ustav.I Malić i Milan Tukić, predsjednik Kluba Srba, dan prije sjednice poručivali su da za predsjedavajućeg Vijeća naroda može biti izabran samo autentični predstavnik bošnjačkog naroda, a nikako neko ko je iz SDP-a.Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, jučer je kratko poručio da se Klub Bošnjaka nema kome žaliti.

Dodik: Mučno mi je kad moram u Sarajevo     Nikada nisam bio veliki entizijasta kada je riječ o BiH. Sjećam se da mi je uvijek bilo mučno kada sam morao u Sarajevo kao premijer Republike Srpske. Možda mi je danas još u mučnije. Uvijek sam osjećao nekakvu nelagodu. Nikada to nisam doživljavao kao svoje. Uvijek sam imao veći osjećaj inostranstva kad odem u Sarajevo nego kad odem na neku drugu destinaciju u svijetu – izjavio je Milorad Dodik jučer za banjalučke medije.- Spreman sam da budem žrtva za ideju koja se zove Republika Srpska koja neće mnogo zavisiti od BiH – možda jednog dana Republika Srpska sa svojim samostalnim kapacitetom. Uvjeren sam da je to najbolje rješenje…. Da li će se to desiti ili neće? Hoće – naglasio je Dodik. (Kliker.info-San) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku