hamburger-icon

Kliker.info

Ponovno miješanje karata : Inzko i američki specijalci unervozili Milorada Dodika

Ponovno miješanje karata : Inzko i američki specijalci unervozili Milorada Dodika

19 Aprila
22:48 2009

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u našoj zemlji Valentin Inzko prošloga je tjedna posjetio Banja Luku. Uz zvaničnike Republike Srpske vrlo je indikativno da se Inzko sastao i s predstavnicima oporbe u RS-u odnosno s političkim blokom PDP-a, SDS-a i Demokratske partije nekadašnjega predsjednika Republike Srpske i SDS-a Dragana Čavića. Istodbno s Inzkovom posjetom Banja Luci iz pouzdanih izvora u Tužiteljstvu BiH pojavile su se informacije da je završena istraga o kriminalnim djelima koja se ne teret stavljaju lideru RS-a i SNSD-a Miloradu Dodiku. S informacijom o dovršetku istrage protiv Dodika vremenski je korespondirala i najava novoga jačanja vojnoga prisustva vojske Sjedinjenih Država na području Balkana odnosno Bosne i Hercgeovine koje se još, uz to, odnosi na visokosofisticirane posebne jedinice za brzo djelovanje.

Zbog čega je ova informacija bitna za sudbinu Milorada Dodika. Naime, razmatrajući mogućnost smjene Milorada Dodika, strani zvaničnici nisu uspjeli pronaći odgovor kako reagirati na nezadovoljstvo pristaša premijera Republike Srpske u slučaju njegove smjene. Naime, međunarodna se zajednica sa sličnim problemom susrela prilikom smjene Ante Jelavića i akcije u Hercgeovačkoj banci. No, tadašnje nezadovoljtsvo lako je amortizirano snagama Sfora. Sam Dodik je u više navrata uputio prijetnju da će i on organizirati pobunu ukoliko bude smijenjen, a svoju je snagu dodatno pojačavo činjenicom da je pod svoj nadzor stavio sve zaštitarske tvrtke u RS-u koje u svakom momentu može pretvoriti u sebi odane oružane jedinice.

Ovi su podaci upalili alarm u međunarodnoj zajednici i vjerojatno je upravo zbog toga već donijeta odluka o Dodikovoj smjeni povučena. Međutim, sudski obruč koji nosi moguća optužnica, politički obruč koji stežu Ivanić, Čavić i Bosić te međunarodni koji se kanalizira od strane najmoćnije svjetske sile ne daju mnogo izgleda za dugoročnu političku budućnost čelniku SNSD-a. Posebno je, kao što smo kazali za njega zabrinjavjući ovaj vojni apsket. Naime, u Washingtonu je nedavno predstavljen novi plan svjetske mreže baza Snaga za specijalne operacije SAD-a čiji je isključivi zadatak borba protiv neprijatelja američkih interesa. Kako je objavio strani tisak na Balkanu će biti stacionirana jedna od tri najjače, od ukupno sedam baza američkih specijalaca. Riječ je o jedinicama Snaga za specijalne operacije (SOF) čiji su pripadnici vrhunski pripremljeni i obučeni za sve vrste sukoba – od psiholoških operacija preko elektronskog špijuniranja i razbijanja informatičkih mreža do hapšenja pomoću izviđačkih i borbenih besplitonih letjelica. Najkasnije do 2013. godine u sedam baza širom svijeta, dakle i balkansku, rasporedit će se 20 jedinica SOF-a. Plan novih baza i razvoja specijalnih jedinica napravio je američki Centar za strateške i budžetske procjene (CSBA) čiji su članovi istaknuti biznismeni, naučnici, kongresmeni, diplomate, vojnici i iskusni pripadnici sigurnosnih i obavještajnih službi. Pripadnici SOF-a bit će u stalnom lovu na teroriste i ometanju njihovog rada. Da bi ostvarile te ciljeve, specijalne snage će morati da budu što neprimjetnije i spremne da vode tajne i nekonvencionalne ratove – prenijeli su strani mediji objašnjenje iz CSBA.

Ovi podaci potvrđuju i ono što sme u više tekstova na ovim stranicama tvrdili prethodnih mjeseca, a to je da se amertički politički faktor s dolaskom Obamine administracije vraća na Balkan i u BiH da dovrši posao započet još u vrijeme dok je SAD-om predsjednikovao Bill Clinton suprug sadašnje američke državne tajnice Hillar Clinton. Sve u svemu karte se opet miješaju, a najjače će adute u ruci opet imati SAD.  (Kliker.info-Svevijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku