hamburger-icon

Kliker.info

Politički kraj na vidiku : Berlusconi poražen i na referendumu

Politički kraj na vidiku : Berlusconi poražen i na referendumu

14 Juna
04:26 2011

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pretrpio je u ponedjeljak novi udarac, nakon prošlomjesečnog teškog poraza na lokalnim izborima, jer su se Talijani u velikom broju odazvali na referendum koji je on svim snagama pokušao potkopati. Na referendum je izašlo 57 posto glasača, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, te je glasovanje proglašeno valjanim. Takav odziv na referendumu te vrste u Italiji nije zabilježen već 16 godina. Rezultat referenduma je bio očekivan: između 95 i 97 posto građana je odgovorilo »da« na sva četiri referendumska pitanja, odbacujući vladine odluke.

»Ne« privatizaciji vodoopskrbe

Velika većina građana glasovala je dakle protiv povratka nuklearnoj energiji, protiv privatizacije vodoopskrbe i protiv imuniteta za vladine ministre, a velik odaziv ukazuje na novi težak poraz Berlusconijeve vlade desnog centra. Berlusconi je priznao poraz barem kada je riječ o nuklearnoj energiji, izjavivši na konferenciji za novinare da je referendum vjerojatno označio kraj nuklearnoj energiji u Italiji. »Slijedom odluke koju talijanski narod donosi u ovom trenutku, vjerojatno moramo reći zbogom nuklearnim elektranama i moramo se snažno opredijeliti za obnovljivu energiju«, rekao je. Jasna je volja naroda, priznao je premijer.

Potkopana vlada

Berlusconi se protivio prijedlozima da opozove zakone koje je donijela njegova vlada. Prošli je tjedan rekao da neće glasovati na referendumu te kako se nada da će većina Talijana učiniti isto kako referendum ne bi uspio.Poražavajući rezultati referenduma dolaze u najgorem mogućem trenutku za 74-godišnjeg premijera, koji je suočen sa seksualnim skandalom i trima suđenjima za prijevaru te teškim porazom na lokalnim izborima prošli mjesec, a posebno je težak bio poraz u Milanu.Hoće li se rezultati referenduma odraziti na vladu, s obzirom na to da se referendumsko glasovanje o imunitetu ministara (odnosno legitimnoj spriječenosti ministara da prisustvuju suđenju) odnosi izravno na Berlusconija te da su se ostala tri pitanja odnosila na vladine odluke? Talijanski mediji najavljuju da će ovakvi rezultati referenduma vjerojatno izazvati velike potrese u vladajućoj koaliciji.

Sjeverna liga: Dosta nam je šamara

Odmah su se oglasili glasnogovornik Berlusconijeve stranke Narod slobode (PDL) Daniele Capezzone i ministar Ignazio La Russa, koordinator PDL-a, poručivši da su građani glasovali o specifičnim pitanjima a ne o vladi. Oporba je pak odmah krenula u napad. Tajnik oporbene Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani poručio je Silviju Berlusconiju da mu nakon ovog poraza preostaje samo da podnese ostavku. Najnoviji poraz Berlusconijeve struje analizirala je i njegova saveznica Sjeverna liga. Čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi sastao se s ministrima iz svojih redova. Posebno je jasan bio ministar Roberto Calederoli iz redova Sjeverne lige: »Reći ćemo Berlusconiju što treba činiti u parlamentu 22. lipnja. Dosta nam je šamara!« Naime, 22. juna će se u parlamentu na zahtjev predsjednika Napolitana održati parlamentarna provjera vlade, odnosno razmotrit će se ima li vlada još uvijek podršku većine u donjem domu. (Kliker.info-Novi list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku