hamburger-icon

Kliker.info

Pokolj u Southerland Springsu : Bivši vojnik počinilac najsmrtonosnijeg masovnog ubistva u istoriji Teksasa

Pokolj u Southerland Springsu : Bivši vojnik počinilac najsmrtonosnijeg masovnog ubistva u istoriji Teksasa

Novembar 06
15:57 2017

Dvadesetšestogodišnji  Devin Patrick Kelley   iz New Braunfelsa, predgrađa San Antonija,  identifikovan je kao počinilac krvoprolića  u Prvoj  baptističkoj crkvi  u Southerland Springsu,  malom selu smještenom 50-ak kilometara od San Antonija,  u kojem je ubijeno 26 vjernika. Kako javljaju američki mediji  motiv  napada  koji je izvršen jurišnom poluautomatskom puškom Ruger AR-15 se još uvijek utvrđuje  mada teksaški kongresman Vicente Gonzalez vjeruje da je motiv povezan s crkvom i vjerskom zajednicom.

Utvrđeno je međutim da je osumnjičeni počinilac  bio pripadnik Vazduhoplovstva SAD-a u vremenu  od 2010. do 2014. godine, kada je, prema navodima  CBS-a otpušten. Mediji također  ističu i činjenicu da je bio oženjen te  da je  tokom 2013. godine izučavao Bibliju u obližnjoj crkvi .  Devin Patrick Kelley je da podsjetimo, u nedjeljno jutro, obučen u crno, pod punom ratnom opremom mirno  ušetao u crkvu i hladnokrvno i bez milosti ubio 26 osoba. Jedan od vjernika u crkvi je odgovorio na vatru i po svemu sudeći nanio ubici smrtonosne povrede.

U Teksasu inače  važe veoma liberalni zakoni o naoružanju, pa je moguća kupovina pištolja, pušaka i municije bez dozvole, a jedini uslov je navršenih 18 godina. Napunjeno lično naoružanje je dozvoljeno nositi u vozilu bez posebnih dozvola, dok je za nošenje na vidljivom mjestu potreban takozvani LTC (Licence to Carry). Istragu o napadu sprovodi FBI, a u pitanju je najsmrtonosnije masovno ubistvo u istoriji Teksasa i najsmrtonosniji napad u nekom vjerskom objektu u istoriji SAD.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *