hamburger-icon

Kliker.info

Pokažimo humanost: Za spas mladog života digao se cijeli Mostar, Sarajevo i Banja Luka

Pokažimo humanost: Za spas mladog života digao se cijeli Mostar, Sarajevo i Banja Luka

19 Avgusta
06:05 2011

Dvadesetpetogodišnjem Mostarcu Alemu  Tunoviću, koji je prije četiri mjeseca prilikom posjeta SKB-u Mostar zbog povišene tjelesne temperature doznao šokantnu vijest da boluje od opake bolesti, akutne leukemije, život je promijenjen iz temelja. No, snagom volje za život i uz ogromnu potporu kako obitelji i prijatelja, tako i šire javnosti, hrabro je podnio četiri terapije u Sarajevu i bolest je privremeno zaliječena. Međutim, za spas ovoga mladića potrebna je transplantacija koštane srži koja treba biti urađena  u njemačkoj bolnici u Tübingenu u što kraćem roku, jer do tada svaki dan može biti za njega koban.

Nužno 200 tisuća eura                            
Terapija dobro protječe, liječnici su, kako kaže Alemov otac Vehbija, dosta optimistični, jer sama bolest otkrivena je još u startu, a liječenje vidno djeluje.- Terapija dobro teče i za sada je bolest zaliječena. Liječnici ovo razdoblje smatraju vrlo značajnim, jer se posebno treba paziti kako ne bi došlo do nekih oscilacija, te se u roku od mjesec dana uspješno mogla uraditi transplantacija koštane srži, kaže Vehbija.Uzorci krvi već su, kako je naglasio, poslani i razmatraju se na tri  svjetske klinike kako bi ishod bio što vjerodostojniji i bez mogućnosti za propust i pogreške.

– Rezultati bi trebali biti poznati za tjedan dana. Onda nam preostaje još čekati vijest iz banke koštane srži o pronalasku odgovarajućeg donora, što prema iskustvima drugih može i  potrajati, ali ja svom dušom vjerujem da to neće biti dugotrajan proces, rekao je vidno zabrinut Vehbija. Pored iščekivanja nalaza i donora na putu za oporavak, značajna karika je i financijska konstrukcija koja je Alemovim roditeljima pored stabilnih poslova ipak nedokučiva, jer zdravstveno osiguranje u našoj zemlji za punoljetne osobe u inozemstvu ne snosi troškove liječenja. No, pronalazak donora košta 30 tisuća eura, a  s troškovima klinike i transplantacije, za Alemovu pobjedu ove bolesti potrebno je 200 tisuća eura.

Prikupljeno pola sredstava                     
Najvažnije je, kako kaže Vehbija, da se Alem psihički dobro osjeća i da je pravi borac koji ni za vrijeme terapije, kad je bio maksimalno iscrpljen, ni na trenutak nije pokleknuo.-Vjeruje u pobjedu i moram priznati da je pored naše potpore veliku ulogu odigrala i potpora njegovih prijatelja, rodbine, ali i  šire javnosti, iskreno će Vehbija. Nakon što su mediji  iznijeli priču  o Alemovoj sudbini, za spas mladog života digao se cijeli Mostar, Sarajevo, Banja Luka, ali i dijaspora iz svih krajeva. Kroz razne akcije prikupljeno je 200 tisuća maraka, što je polovica potrebnog iznosa, a stigla su i brojna pisma potpore.- Kad on vidi potporu ljudi oko njega ne može ni pokleknuti duhom, što je vrlo značajno u cijeloj priči, kaže Vehbija beskrajno zahvalan svima koji su im potpora u teškim trenutcima. Gordana Šimović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku