hamburger-icon

Kliker.info

Podrška jedinstvenoj i suverenoj BiH : Hillary Clinton i Catherine Ashton dolaze u Sarajevo

Podrška jedinstvenoj i suverenoj BiH : Hillary Clinton i Catherine Ashton dolaze u Sarajevo

27 Oktobra
04:51 2012

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove Ketrin Ešton (Catherine Ashton) i državna tajnica SAD-a Hilari Klinton (Hillary Clinton) posjetit će krajem ovog ili početkom narednog mjeseca Sarajevo, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u Stejt departmentu. Prema informacijama našeg lista, Klinton će od 29. oktobra do 2. novembra posjetiti Alžir, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Preuzeti odgovornost                   Klinton i Ešton, kako je planirano, održat će sa članovima Predsjedništva BiH zajednički sastanak na kojem će poslati jasnu poruku o jedinstvenoj i suverenoj BiH i njenom euroatlantskom putu, potvrdila je jučer za "Avaz" Maja Kocijančić, portparol Ketrin Ešton. – Politički lideri bit će upozoreni da nastave s reformama koje su nužne ne samo za evropski put nego i za samu državu i njene građane. Umjesto da gube vrijeme, lideri se moraju okrenuti ka ispunjavanju uvjeta iz Mape puta – kazala je  Kocijančić.Govoreći o krizi vlasti, Kocijančić je navela da je stav EU da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, ali će vlasti biti upozorene da preuzmu odgovornost za napredak BiH ka EU.

U izjavi za medije je Viktorija Nuland (Victoria Nuland), jedan od portparola Stejt departmenta, navela je da će Klinton otputovati na Balkan kako bi "demonstrirala trajni američki interes te opredijeljenost i podršku Balkanu na putu ka punopravnom članstvu u evropsku i euroatlantsku zajednicu".Nuland je najavila da će Klinton i Ešton zajedno posjetiti BiH, Srbiju i Kosovo. – U Sarajevu će njih dvije istaći urgentnost potrebe da stranački lideri služe narodu BiH te da provedu neophodne reforme. Sa svoje strane, one će naglasiti neupitnost opredjeljenja međunarodne zajednice kada je Dejtonski sproazum u pitanju – kazala je Nuland.

Konkretan napredak                       Kada su u pitanju posjete Beogradu i Prištini, uz bilateralne teme, dvije zvaničnice ponovit će riješenost EU i SAD-a da Srbija i Kosovo nastave graditi odnose na temeljima dosadašnjih sporazuma te da napreduju u dijalogu. Evropska unija i SAD žele ohrabriti obje strane da naprave sasvim konkretne korake na temelju kojih će svaka od zemalja bilježiti konkretan napredak na vlastitom putu ka EU. – U Tirani će tajnica Klinton naglasiti solidarnost saveznika NATO-a s Albanijom, a u povodu 100 godina nezavisnosti ove zemlje, ona će u Skupštini Albanije održati govor u kojem će naglasiti potrebu za većom političkom saradnjom i vladavinom zakona – kazala je Nuland.(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku