hamburger-icon

Kliker.info

Pod lupom : Za koga radi bivši visoki predstavnik Lajčak?

Pod lupom : Za koga radi bivši visoki predstavnik Lajčak?

09 Marta
07:40 2011

Potpuno neočekivan obrat dogodio se jučer oko podne, a počeo je depešom koju je poslao Philip J. Crowley, pomoćnik američkog državnog sekretara. Odmah potom sjeli su šefovi četiri stranke potpisnice programske Platforme i odlučili da za sutra zakazanu konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH odgode.

Američki stav                    Nakon sastanka Jamesa Steinberga, zamjenika državnog sekretara, i Miroslava Lajčaka, generalnog direktora EU za Evropu i Centralnu Aziju, Sjedinjene Američke Države i dalje su duboko zabrinute zbog ćorsokaka u formiranju vlasti u BiH, naročito u institucijama Federacije BiH. Ovaj zastoj sprečava BiH da se bavi domaćim pitanjima koja zahtijevaju hitno rješavanje kao i reformama koje su neophodne za proces evropskih i euroatlantskih integracija. Podsjećamo sve lidere u BiH na imperativ uspostavljanja širokih i jakih koalicionih vlasti na svim nivoima koje mogu donositi odluke vezane za promoviranje ovog procesa – kaže se u izjavi Philipa J. Croweleya.On je uputio i dva poziva, jedan adresiran na one koji blokiraju uspostavu vlasti, a drugi stranaka koje hoće pod hitno da se vlast konstituira.- Pozivamo one stranke koje se protive slanju delegata iz preostalih kantona u Dom naroda FBiH da odmah počnu sarađivati tako što će izabrati delegate jer ovi kantoni krše Ustav FBiH.

Neispunjavanjem ove obaveze, svoje uske etničke interese stavljaju ispred interesa svih građana FBiH. Pored toga, pozivamo stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta FBiH da odlože ovu aktivnost dok Centralna izborna komisija ne verifikuje delegate iz svih kantona. Bilo koji pokušaj sazivanja Doma naroda prije nego što Centralna izborna komisija verificira delegate iz svih kantona, otvara ozbiljna pitanja pravne prirode u vezi s legitimitetom tog tijela – saopštio je pomoćnik državnog sekretara SAD-a.Nakon jučerašnjeg hitnog sastanka šefova SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak kojje su potpisale Platformu i već mjesecima pozivaju dav HDZ-a da im se pridruže, saopšteno je zadovoljstvo što su predstavnici međunarodne zajednice konačno prepoznali i jasno iskazali stav da su dva HDZ-a svoji antiustavnim i nezakonitim djelovanjem blokirali proces uspostave vlasti u FBiH i BiH.

Nezavršen posao            – Stranke potpisnice Platforme i do sada su jasno iskazivale stav i pozivale predstavnike HDZ-a da prekinu blokadu i kroz institucije sistema s nama rade na uspostavljanju institucionalne ravnopravnosti svih naroda i građana. I u ovom slučaju iskazujemo političku zrelost i strpljenje te predlažemo odgađanje sjednice Doma naroda za sedam dana. To je rok u kojem očekujemo da se izvrši izbor delegata u preostalim kantonima i kompletira Dom naroda – saopštile su četiri stranke.U dobro obaviještenim domaćim političkim i nekim krugovima međunarodne zajednice jučer se postavljalo i pitanje uloge Miroslava Lajčaka i onoga što je on saopštio Jamesu Steinbergu, zamjeniku državnog sekretara SAD-a, na njihovom prekjučerašnjem sastanku u Vašingtonu. Naime, poznato je da se Lajčak u ulozi visokog predstavnika u BiH nije dobro snašao i da je nekim svojim potezima zadržavao status kvo, ali su poznate i njegove veze druge vrste sa Miloradom Dodikom i Milom Đukanovićem.

S obzirom da Evropska unija potpuno luta kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, otvoreno je i pitanje da li su to Sjedinjene Američke Države pustile našu zemlju niz vodu. Istina, svojevremeno je bivši američki predsjednik Bil Klinton kazao da je „BiH nezavršen posao", a aktuelna američka državna tajnica Hilari Klinton nekoliko puta je iz Vašingtona poručila da će SAD završiti započeti posao u BiH. Uz to, iz administracije predsjednika Baraka Obame stalno se poručuje da su SAD na raspolaganju kako bi BiH postala funkcionalna i stabilna država. To, u krajnjem, daje nadu da se BiH, odnosno njene proevropske i proeuroatlantske snage mogu osloniti na Vašington.Prema onome što je „San" sinoć saznao u Mostaru iz izvora bliskih vrhu HDZ-a, Dragan Čović puca od zadovoljstva zbog jučerašnjeg američkog stava računajući da je on osobno dobio podršku Vašingtona. S druge strane, Božo Ljubić, šef HDZ-a, jučer je ozbiljno zaprijetio ako se sutra održi sjednica Doma naroda.Njih dvojica i dalje računaju da će novu državnu vlast formirati sa SNSD-om i SDS-om, izbacujući iz igre SDP i SDA.

Sjednica Doma naroda 17. marta

Bez obzira šta će se narednih dana događati i pod kakvim će sve pritiscima biti, SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak će konstituisati Dom naroda Parlamenta BiH iduće sedmice. Sjednica je, bez mogućnosti otkazivanja, definitivno zakazana za 17. mart.- Stranke potpisnice Platforme neće više tolerisati ugrožavanje ustavnog poretka i nastavit će konstituisanje vlasti u FBiH. Prvi korak će biti danas izborom rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH – saopćeno je jučer.

Poziv na iskren i konstruktivan razgovor

– U potpunosti podržavamo inicijativu visokog predstavnika Valentina Incka da posreduje među političkim strankama da bi se što brže riješila preostala pitanja što bi omogućilo formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Pozivamo političke stranke da se uključe u razgovore na iskren i konstruktivan način – kaže se u izjavi Philipa J. Crowleya, pomoćnika državnog sekretara SAD-a.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku