hamburger-icon

Kliker.info

Početak kraja krize : Čelnici stranaka kod OHR-a o Mostaru

Početak kraja krize : Čelnici stranaka kod OHR-a o Mostaru

14 Oktobra
06:51 2012

Nova runda razgovora o izmjeni izbornih pravila za Mostar održat će se 16. oktobra pod vodstvom OHR-a u Sarajevu, potvrđeno je za Oslobođenje iz OHR-a, HDZ-a BiH i SDA. U ovim razgovorima bi trebali sudjelovati predstavnici stranaka iz Federacije koje sudjeluju u radu Parlamentarne skupštine BiH.

Pozvani lideri stranaka                          – Kako je visoki predstavnik najavio 10. septembra, nakon općinskih izbora OHR će raditi na tome da olakša proces koji će pomoći političkim strankama da postignu sporazum o provođenju presude Ustavnog suda BiH u vezi sa izbornim sistemom u Mostaru, kako bi Mostarci mogli što prije izabrati lokalnu vlast. Namjera OHR-a je da pruži pomoć u nalaženju domaćeg rješenja. Ovaj proces uključuje sve stranke iz Federacije BiH zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH koje žele da učestvuju. Sve druge stranke koje imaju predstavnike u Parlamentarnoj skupštini će također biti informirane o toku ovih razgovora, rekao je jučer za Oslobođenje Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.
 
Salem Marić, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Mostara, izjavio je kako su na spomenuti sastanak pozvani lideri stranaka, ali i kako će pored njih nazočni biti i članovi stranačkih organizacija iz Mostara.- Sastanak će biti održan 16. oktobra, a pozvani su lideri stranaka i po jedan član mostarske organizacije svake od stranaka. Naime, u dopisu iz OHR-a je navedeno kako bi predsjednici stranaka trebali sa sobom povesti još jednoga člana stranke koji bi učestvovao u ovim razgovorima, izjavio je Marić.Isto nam je potvrđeno i u HDZ-u BiH. Izvor Oslobođenja iz ove stranke navodi kako je pozitivno što će se razgovori voditi na razini predsjednika ili članova predsjedništva stranaka, a ne samo na razni mostarskih gradskih stranačkih organizacija.
 
– Poziv koji je stigao u HDZBiH adresiran je na Predsjedništvo stranke i sastanak je planiran 16.oktobra. Čini se kako će ovi razgovori biti vođeni na višoj razini. Logično je da se najprije u Parlamentu BiH izmijene dijelovi državnoga Izbornoga zakona koji se odnose na Mostar, a tek potom i gradski Statut. Uostalom, tako je naloženo i presudom Ustavnoga suda, kazao je izvor Oslobođenja iz HDZ-a BiH.
 
Bez nametnutih rješenja                      Marić, pak, navodi kako OHR vjerojatno ima neki plan za Mostar, ali i kako međunarodna zajednica zasigurno neće ponovno nametati rješenja za grad na Neretvi.- Prema informacijama koje smo dobili iz OHR-a, sigurno  je da neće biti nametanja rješenja, nego da će nam oni pomoći da samostalno riješimo ovo pitanje. Mi očekujemo da će na ovaj način otpočeti politički razgovori koji bi trajali sve do postizanja dogovora o izmjenama Statuta Grada Mostara i Izbornoga zakona BiH kako bismo uskoro mogli održati izbore. Smatramo u SDA da OHR neće nametati rješenja. Uvjereni smo da će strane koje sudjeluju i u radu Gradskog vijeća Mostara učestvovati u ovim razgovorima i da ćemo ovo pitanje riješiti, rekao je Marić.Podsjećamo, lokalni izbori nisu održani u Mostaru jer je Ustavni sud BiH poništio dijelove Izbornoga zakona BiH koji se odnose na izbor dijela vijećnika u Gradsko vijeće Mostara te je utvrdio kako su dijelovi gradskog Statuta neustavni. (Kliker,info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku