hamburger-icon

Kliker.info

Početak kraja bruke i sramote : Sudska presuda protiv Dvije škole pod jednim krovom

Početak kraja bruke i sramote : Sudska presuda protiv Dvije škole pod jednim krovom

28 Aprila
18:26 2012

Sud u Mostaru presudio je da je postojanje Dvije škole pod jednim krovom kršenje Zakona o zabrani diskriminicije, a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko neretvanskog kantona (HNK) dobilo je rok do 1. Septembra 2012. da ovu praksu i ukine.Ovo je, inače, prva presuda u BiH vezana za etničku segregaciju djece u školama.Sutkinja Rabija Tanović Općinskog suda u Mostaru utvrdila je da su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina "organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali učenike u školama na području Hercegovačko – neretvanskog kantona na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju".

Do 1. septembra 2012. integrisati škole u Stocu i Čapljini

Sutkinja Tanović naložila je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK da "…najkasnije do 01.09.2012. ustanoviti jedinstvene integrisane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja sa jedinstvenim nastavnim naučnim planom i programom, uz puno poštovanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku."Kako se navodi u presudi, "nalaže se prvotuženom (HNK, op.a.) da predeuzme neophodne i zakonom predviđene korake i radnje usklađene sa legitimnim I specifičnim ciljevima obrazovanja u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine u cilju prestanka dalje diskriminacije djece u školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona na temelju njihove etničke pripadnosti".Presuda je donešena u petak, 27. Aprila 2012. Tužbu sa utvrđivanje diskriminacije podnijelo je udruženje Vaša prava iz Sarajeva koji su bili i pravni zastupnici u slučaju.

Plan za što manje kontakata učenika

Dvije škole pod jednim krovom je praksa koji je nastala nakon završetka rata u BiH. Najčešće se djeca koja pohađaju ove škole ni ne sreću, što je i sud istakao u obrazloženju presude: "Posebnu pažnju zaslužuju odluke osnovnih škola u Stocu o rasporedu radnog vremena, jer, uprave škola koje čine prvenstveno pedagozi, svjesno su odlučili da u prvoj smjeni nastavu pohađaju mlađi učenici jedne i stariji učenici druge škole, s namjerom da ako se ovi učenici već moraju sretati u školskom dvorištu, da među njima bude malo ili pak nimalo kontakata".

34 ‘Dvije škole pod jednim krovom’ u Federaciji BiH

U Federaciji BiH danas funkcionira 34 Dvije škole pod jednim krovom. To su osnovne i srednje škole u tri kantona: Srednjebosanski, Hercegovačko-neretvanski i Zeničko-Dobojski kanton. U procesu priključivanja Evropskoj uniji, BiH mora ukinuti ovakav sistem školovanja, a to je snažno istaknuto i u prošlogodišnjem Izvještaju o napretku BiH koji je izdala EU. Podjela na etničkoj osnovi i diskriminacija u javnim školama je ozbiljna briga i prepreka društvu, posebice u kontekstu poštivanja osnovnih ljudskih prava, te se puno više treba napraviti u njihovoj eliminaciji, stoji u Izvještaju. Problem Dvije škole pod jednim krovom je također istaknut u izvještaju Povjerenika za ljudska prava Vijeća Evrope za 2010.: Podjele po etničkim linijama u obrazovnom sistemu danas su prisutne i više nego ranije, a navodno su čak otvoreno podržane od strane vodećih političkih figura, piše u izvještaju.

Svaki osmi učenik agresivan prema djeci druge nacionalnosti

Ovakva vrsta segregacije ima dugorčne posljedice na djecu u BiH: svaki osmi učenik često izbjegava aktivnosti sa učenicima drugih nacionalnosti, svaki sedmi učenik često pokazuje agresivno ponašanje prema učenicima drugih nacionalnosti, a svaki šest ne želi da sjedi u istoj učionici sa učenicima drugih nacionalnosti, navodi Povjerenik za ljudska prava Vieća Evrope.
Od BiH je još 2002. godine zatraženo da ukine Dvije škole pod jednim krovom. Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju donesen 2003. predvidio je administrativno ujedinjenje Dvije škole pod jednim krovom, ali tri navedena kantona nisu sarađivala u implementaciji ovog zakona. Reforma obrazovnog sistema provedena je u Distriktu Brčko, gdje je Zakon o obrazovanju usvojen 2000. i uveden je integrirani školski sistem. (Kliker.info- Diskriminacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku