hamburger-icon

Kliker.info

Počela obnova porušenih zgrada u Šantićevoj ulici

Počela obnova porušenih zgrada u Šantićevoj ulici

13 Jula
23:59 2008

Obnova u ratu porušenih stambenih objekata počela je juče raščišćavanjem ruševina zgrade na broju 34 u ulici Alekse Šantića. Prema ugovoru koji je krajem juna potpisan između Gradske uprave (GU) Mostara i izvođača radova, u prvoj fazi obnove, koja isključuje obnavljanje stanova iznutra, bit će urađeni grubi radovi na 27 u ratu porušenih zgrada na području grada.

Podsjetimo, ugovor sa nekoliko preduzeća iz Hercegovine o obnovi u ratu porušenih stambenih zgrada u samom centru Mostara, potpisan je 30. juna.

Ovim projektom, na kojem su zajedno radili svi novi vlasti u BiH, vrijednim 10 miliona i 826 hiljada KM, bit će izvršeni radovi u prvoj fazi na obnovi 28 stambenih zgrada, uključujući Muzičku školu u Mostaru.

Na žalost, stanari zgrade s broja Šantićeva 42 nisu radosni poput ostalih koji čekaju na obnovu svojih predratnih domova, jer zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ta zgrada nije ušla u ovaj projekat rekonstrukcije. Preciznije, ova zgrada nije ušla u obnovu u ovoj fazi jer oko nje postoji imovinski spor, koji se ne može tako brzo riješiti, te ne može još biti izdata građevinska dozvola.

‘Ta zgrada se vodi kao privatna zgrada na privatnom posjedu i oko nje postoje imovinsko-pravni problemi’, rekao je nedavno gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, dodajući da su ti problemi stari već 40 godina i da ta pitanja nisu riješena u vrijeme kad je zgrada napravljena.

Za drugu fazu obnove 27 zgrada, kada će biti obnavljani stanovi iznutra, tek treba osigurati sredstva, ali očekuje se da će ona biti nastavljena odmah po završetku prve faze.

(Kliker.info/RTM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku