hamburger-icon

Kliker.info

Ploča razdora : Sporna ploča na kasarni OS BiH na Palama i dalje nije uklonjena

Ploča razdora : Sporna ploča na kasarni OS BiH na Palama i dalje nije uklonjena

Juni 08
07:38 2019

Ploča sa natpisom i grbom Vojske Republike Srpske pojavila se na kapiji kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine “Miloš Obilić” na Palama. Ministarstvo odbrane BiH najavilo je uklanjanje sporne ploče te navelo da pored paljanske kasarne postoji još objekata i lokacija na kojima nisu ispoštovana Pravila službe Oružanih snaga. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je postavljanje spomenute ploče nedopustivo i sramno i da onaj ko je to uradio mora biti sankcionisan.

Kako ističe TV N1 ploča sa natpisom i grbom Vojska Republike Srpske na kapiji kasarne “Miloš Obilić” Oružanih snaga BiH izazvao je mnogo reakcija. Pored grba Vojske RS-a nalazi se i bivši grb Republike Srpske, koji je proglašen neustavnim. Oglasilo se Ministarstvo odbrane BiH, koje u svom saopštenju navodi da obilježavanje paljanske kasarne nije izvršeno u skladu sa Pravilima službe Oružanih snaga BiH. Također ističu da kasarna na Palama nije jedina lokacija i objekat na kojem nisu ispoštovane sve procedure.

“Vezano za saopćenje Ministarstva odbrane BiH, koje se odnosi na zvanično obilježavanje lokacija OS BiH u skladu sa Pravilom službe OS BiH, želimo pojasniti činjenicu da je sistem odbrane BiH identificirao da obilježavanje više lokacija Oružanih snaga BiH nije izvršeno u skladu sa tačkama 74. i 75. Pravila službe Oružanih snaga BiH”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pravila službe nisu ispoštovana između ostalog i na objektu u kojem je smješten Zajednički štab BiH u ulici Bistrik 5. te na lokaciji Oružanih snaga u ul. Zelenih beretki br. 2 – gdje je objekat Doma OS BiH. A, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović poručio je da obilježavanje i nazivi lokacija Oružanih snaga u cijeloj BiH moraju da poštuju pravila i odluke Predsjedništva BiH. Džaferović je istakao da oni koji su se upustili u postupke kršenja ovih pravila moraju odgovarati za svoje postupke.

“To što se dogodilo gore je sramna stvar, nedopustiva stvar. Obilježavanje i naziv lokacija Oružanih snaga BiH mora biti mora biti izvršeno u skladu sa Zakonom o odbrani i u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH na tu temu. Ovo što je urađeno na Palama odudara od toga. To će biti ili je već promijenjeno, nadležni autoriteti već djeluju”, ističe Džaferović.

Niko još uvijek nije adekvatno djelovao. Ploča na kapiji kasarne “Miloš Obilić” na Palama još uvijek nije uklonjena. Ono što bi moglo uslijediti, jeste interna istraga u Oružanim snaga BiH, nakon kojeg bi moglo biti poznato više detalja o tome, ko, kada i na koji način je postavio ploču na ulazu u kasarnu.

Ovdje na kapiji ulaza u kasarnu “Miloš Obilić” Oružanih snaga BiH, osvanuo je natpis sa grbom i nazivom Vojske Republike Srpske. Sve to naišlo je na osude javnosti. A Zajednički štab Oružanih snaga BiH naredio je uklanjanje ove ploče.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *