hamburger-icon

Kliker.info

Ples sa Vučićem : Dodik i Radončić kupuju sigurnost u Srbiji

Ples sa Vučićem : Dodik i Radončić kupuju sigurnost u Srbiji

28 Decembra
07:07 2012

Piše : Dženana Karup-Druško (BH Dani)

Našla sam se prošle sedmice zbog nekih poslovnih obaveza u Beogradu. Premalo vremena da se sretnem s brojnim poznanicima i prijateljima, no kako je ovo vrijeme slava i prednovogodišnjih prijema, viđali smo se na više zanimljivih skupova na kojima se govorilo – o čemu drugom – nego o najaktuelnijim temama u regionu: hapšenju Miroslava Miškovića, njegovim poslovnim vezama s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Kiprom… razgovoru koji je neposredno pred hapšenje vodio s Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem, njihovim vezama s Naserom Keljmendijem, ko koga prisluškuje, političkim prilikama u regionu, izboru novog direktora policije u Srbiji od čega zavisi da li će Aleksandar Vučić sve uzeti pod svoju ili će Ivica Dačić zadržati bar djelić kontrole u Srbiji, ko je sljedeći na redu za hapšenje, kako će se policijska istraga oko Miškovića odraziti na region, hoće li političari u BiH i Crnoj Gori podržati svoju policiju…

Pobjedom Tomislava Nikolića i ulaženjem Aleksandra Vučića u vlast, Milorad Dodik se našao u Srbiji na tankom ledu, što je poslije izbora pokušao amortizirati Dačić, no zabavljen svojim problemima – borbom za prevlast s naprednjacima i rješavanjem pitanja oko Kosova – Dačić nije imao vremena i za Dodika. Iako se zadnja posjeta Nikolića i Dačića u Banjoj Luci opisuje kao “neraskidive veze Srbije i RS-a”, činjenica je da se Vučić nije sreo s Dodikom, niti, sudeći po njegovim sadašnjim stavovima, ima namjeru to uraditi.

RS je Srbiji potrebna zbog uticaja, najavljenih energetskih projekata, koridora do Hrvatske… no Vučić koji je natjerao Miškovića da mu se javno izvinjava i nakon što je zube pokazao Dačiću, sigurno nema namjeru štititi Dodika od istraga koje su otvorene u Srbiji. Bar tako tvrde neki od istražitelja angažiranih na slučaju Miškovića, koji kažu da je Vučić bio decidan: “Nema zaštićenih!” Za borbu protiv kriminala i korupcije Vučić ima podršku i Evropske unije i SAD-a. Uz to od njih je dobio i finansijsku pomoć ali i stručnu – inspektori s međunarodnim iskustvom u borbi protiv organiziranog kriminala već rade s lokalnim inspektorima. Ne samo u Srbiji. Istražitelji nemaju dilema, Mišković je na isti način radio i u BiH, kao što je poznato i ko su mu bili glavni suradnici.

U nekoliko policijskih provjera Dodikovo ime se pojavljuje u vezi sa sumnjivim kreditima kojima je izvlačen novac iz Srbije i prebacivan u RS za nerazumne projekte iz kojih su nestali milioni eura. S druge strane Dodikovi emisari iz Banja Luke, koji ovih dana pohode Beograd, svima koji ih žele slušati, pričaju priče o tome kako oni, eto, napokon imaju pod kontrolom Muslimane u Sarajevu!? Ti Muslimani su, je li, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić koji drže dio vlasti koja u BiH pripada Bošnjacima. Nije nepoznanica ni u Beogradu kako je SIPA ekspresno izvršila sigurnosne provjere dajući po skraćenoj proceduri suglasnost za imenovanje Radončića na mjesto ministra sigurnosti i pri tome zatvarajući oči na sve informacije o njegovim relacijama s Keljmendijem, istim onim informacijama koje je SIPA proteklih godina prikupila i prezentirala Interpolu. Kao što im nisu nepoznate ni relacije Gorana Zupca, direktora SIPA-e, s pojedinim kriminalcima u Srbiji, što je zadokumentovano u stenogramima razgovora nastalih nekim prisluškivanjima koje je radio MUP Srbije. Na tim prijemima je bilo govora i o imovini koju je stekao prvi bh. policajac i koja u Trebinju bode oči. Ukratko, malo je toga što se ne zna.

U BiH je sasvim jasno pod čijom je kontrolom i zašto SIPA, tačnije Zubac. U pitanju su, je li, viši, politički interesi – oblikovani u zakone koje su po hitnoj proceduri u Parlament BiH uputili Lagumdžija i Dodik, a među kojima su onaj o preuzimanju kontrole nad prvim tužiteljima u državi, ali još više zakon kojim će entiteti moći potpisivati međudržavne ugovore čime se Dodiku daju odriješene ruke da pravi koliko hoće hidrocentrala po Republici Srpskoj uz pomoć Srbije, Njemačke, Italije, čime će im omogućiti da dođu do jeftine struje, a oni njemu političku podršku u Evropskoj uniji.

Međutim, ima Radončić svog konja za trku. Naime, na nekim od tih prijema morala sam odgovarati na pitanje: “Kad je Radončić kupio BH Telecom” koji sad nudi “po povoljnim uvjetima” kompanijama u Srbiji kako bi mu ti lobiji obezbjedili “sigurnost” od istraga koje već prelaze preko Drine. Naravno da nije njegov Telecom, objašnjavala sam, već mu ga je Lagumdžija kao “uspješnom ekonooomisti”, odlučio “pokloniti” u sklopu njihovog političkog dogovora, pojašnjavajući kako to Radončić posluje – državnim preduzećima. Kao i da je, znajući ga, Telecom sigurno isto tako obećao i Austrijancima i Nijemcima…

Teško da će Dodik i Radončić uspjeti kupiti “sigurnost” u Srbiji ukoliko Vučić, odnosno oni koji stoje iza njega, odluče do kraja istjerati priču o Miškoviću i zaista krenu u odlučnu borbu s kriminalom i korupcijom. A dokaza ima. No, više o tome u nekom od narednih brojeva Dana, sad je ipak vrijeme praznika, a uz ovakvu vlast u idućoj godini trebat će nam svima puno više od sreće. Pa ipak: Sretna vam Nova godina.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku