hamburger-icon

Kliker.info

Plemeniti metali u Fojnici: Zlatna groznica trese Federaciju Bosne i Hercegovine

Plemeniti metali u Fojnici: Zlatna groznica trese Federaciju Bosne i Hercegovine

19 Februara
17:45 2012

Ove godine u Federaciji BiH mogla bi početi prava zlatna groznica. Prema dosadašnjim informacijama, zlata, srebra i bakra na području FBiH ima, a koliko i gdje, još nije tačno istraženo. Ono što je zasad sigurno jesu zalihe zlata na području Fojnice, tačnije lokalitetu Bakovića. I ukoliko sve bude išlo kako se planira u Vladi FBiH, za dva-tri mjeseca se očekuje raspisivanje međunarodnog javnog tendera za istraživanje i eksploataciju zlata na lokalitetu Bakovića. Ovu mogućnost za Oslobođenje najavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. – Ponukani podacima da tamo ima zaliha zlata i željom da se dođe do novih prihoda i za općine i za kantone i za Federaciju, pripremali smo određenu dokumentaciju za istraživanje i eksploataciju, kazao je ministar Trhulj.

Na području Bakovića staro je nalazište zlata i za vrijeme nekadašnje Kraljevine Jugoslavije Britanci su imali koncesiju za istraživanje i eksploataciju na tom lokalitetu. Koncesiju su vratili, a rudnik zatvorili, prema dostupnim informacijama, 1936. godine neposredno pred Drugi svjetski rat. Od tada rijetko da je iko ozbiljno ulazio u istraživanja nalazišta srebra, zlata, ali i bakra na području sadašnje Federacije BiH, mada postoje procjene koje kažu da oko Fojnice ima zlata vrijednog 300 miliona dolara. Isti izvori tvrde da su zapravo na prostoru bivše Jugoslavije, uprkos Boru i Majdanpeku, u Federaciji i najveća nalazišta bakra?!  – Prirodna bogatstva se moraju iskoristiti za dobrobit svih građana kako bi se kasnije koristila kao investiciona sredstva. Sve države na svijetu to rade, pa zašto ne bismo i mi, smatra ministar Trhulj. On kaže da bi se eventualnom eksploatacijom na području Fojnice dobila nova radna mjesta, a omogućio bi se i dodatni prihod Općini, Srednjobosanskom kantonu i FBiH, što bi značilo i nova ulaganja.

Au-Aurum hoće Bakoviće
 Nezvanično saznajemo da firma Au-Aurum iz Jajca od 2008. godine pokušava dobiti koncesiju za istraživanje zlata u Bakovićima, te da je u Općini Fojnica lani dobila prethodnu saglasnost za dodjelu koncesije za istraživanje rude zlata na lokalitetu Bakovića. Ista firma tražila je od Srednjobosanskog kantona koncesiju, ali tu još ništa nije dozvoljeno. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku