hamburger-icon

Kliker.info

Pitanje iz Picinog parka : Ko je taj ili koji su ti koji samo što i vazduh nisu počeli da prodaju

Pitanje iz Picinog parka : Ko je taj ili koji su ti koji samo što i vazduh nisu počeli da prodaju

03 Jula
05:56 2012

Piše : Gordana Katana (Oslobođenje)

Kako iz dana u dan postaje sve dublja rupa na kojoj se do prije mjesec nalazio Picin park, tako raste i jaz među rukovodećim ljudima administrativne službe Grada Banje Luke. Ukoliko su i djelimično tačne informacije koje dolaze iz Gradske uprave da je upravo uništavanje zelene površine u centru grada bio zadnji uteg na vagi koji je presudio da Dragoljub Davidović u oktobru okonča vladavinu nad Banjom Lukom, šetači koji već više od mjeseca protestuju zbog uništavanja parka mogu kazati da su odnijeli pobjedu u prvoj rundi meča za bolji grad. Ono što još nije objelodanjeno, a o čemu se u čaršiji uveliko govori, jeste da je priča o parku otvorila i pitanja o nizu drugih urbanističkih, komunalnih i saobraćajnih odluka koje su na granici zdrave pameti, a iza kojih stoje najodgovorniji ljudi u lokalnoj vlasti.

Priča o urbanoj Banjoj Luci, gradu sa srednjoevropskim štihom koji mu je podario Davidović tokom svog mandata, pije vode samo za one koji gradom prohodaju od nove zgrade Vlade RS-a pa do hotela Palas. Dakle, najužim centrom grada. Samo na sto ili dvjesto metara od samog centra, zahvaljujući načelnicima Gradske uprave u Banjoj Luci, strši autobuska stanica za međugradski saobraćaj koja iz dana u dan stvara saobraćajni kolaps, niču stambena naselja u kojima nema ni pedlja prostora na kojem bi se napravilo dječije igralište, stabla njegovana više od jednog stoljeća bjesomučno se uništavaju kako bi se oslobodio prostor za izgradnju… Sve to, javna je tajna, u gradu na Vrbasu moglo se kupiti. Bilo je dovoljno imati novac i biti spreman nekog od gradskih glavešina "ugraditi" u posao. Među prvima na to javno je upozorio inžinjer Milan Vukelić, radnik banjalučkog Zavoda za izgradnju. I to platio glavom prije pet godina, kada je aktivirana eksplozivna naprava postavljena pod njegov automobil.

Činjenica da ni nalogodavci ni ubice ni pet godina od tog brutalnog ubistva nisu otkriveni, bila je jasno upozorenje svima da zatvore i oči i usta nad svim nezakonitostima u Banjoj Luci. Sve dok se nisu iz letargije probudili sami građani. I jasno svakodnevno počeli slati poruku da neće šutjeti dok se na njihove oči Banja Luka gradi po mjeri tajkuna, a ne njenih žitelja. Zbog toga je i nastala pometnja u Gradskoj upravi. Svi oni koji su uz Davidovića godinama lagodno živjeli i "mrsili brke" šefujući u svojim atarima, danas šefu okreću leđa i traže odstupnicu.

Zato je među njima daleko važnije ko je, kada i koliko "uštinuo" od inih građevinskih dozvola, urbanističkih saglasnosti, nenaplaćivanja komunalnih kazni i kako će se sve to na njihov status nakon oktobarskih izbora odraziti, nego i ljeto i godišnji odmori. Pa stoga, kažu naši izvori, svako svakoga ispod oka mjerka razmišljajući hoće li ga i kada ugroziti.Ako jednom nekada i ovdje bude utemeljena prava država, a sudije počnu suditi po pravdi, a ne mjerkati političku podobnost optuženih, valjda će pred lice pravde doći i godinama gomilana korupcija u banjalučkoj lokalnoj vlasti. Da konačno saznamo koliko košta i Picin park i autobuska stanica u Dučićevoj i aleja u Rosuljama i kestenje u samom centru grada. I ko je taj ili koji su ti koji samo što i vazduh nisu počeli da prodaju.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku