hamburger-icon

Kliker.info

Pierre Piccinin u Siriji : Na snazi je neviđena propaganda, stvari su potpuno suprotne izvještavanju zapadnih medija

Pierre Piccinin u Siriji : Na snazi je neviđena propaganda, stvari su potpuno suprotne izvještavanju zapadnih medija

11 Maja
06:19 2012

Belgijski Belgijski povjesničar i politički analitičar Pierre Piccinin odlučio je sam provjeriti što se zbiva na prostoru arapskog svijeta. Prošle godine za vrijeme libijskog rata otputovao je na teren kako bi se uvjerio o stvarnoj situaciji u toj zemlji. Isto je napravio i u slučaju Sirije, zemlju je posjetio nekoliko puta od izbijanja krize i dokumentirao svoje saznanja. U razgovoru za RT iznosi neka od njih. Navodi kako je stvarna situacija apsolutna drugačija od one kakvom je prikazuju zapadni mediji i kako stanje u većini zemlje nije ni približno onakvo kakvo je očekivao kada se prvi put zaputio tamo.Također navodi vlastita saznanja vezana uz kontroverznu organizaciju "Syrian Observatory for Human Rights" u Londonu koja dostavlja većinu informacija zapadnim medijima .

Transkript: Pierre Piccinin za RT
 
RT: Bili ste nedavno u Siriji nekoliko puta, koji je bio vaš cilj odlaska u tu zemlju?
 Pierre Piccinin:
Moj cilj je bio prikupiti objektivne informacije i usporediti ih sa svim izvještajima koji dolaze iz zapadnih novinskih agencija i medija. Malo sam istraživao i otkrio sam kako postoje dvije sirijske organizacije za ljudska prava koje dostavljaju najveću količinu informacija zapadnim medijima. Također sam otkrio da je ustanak podupret samo od manjeg djela populacije, što je u znatnoj kontradikciji s izvještavanjem zapadnih medija koji prenose informacije od organizacije "Syrian Observatory for Human Rights" u Londonu. Nadalje, sama sirijska opozicija je jako razjedinjena – nemaju zajedničke ciljeve i koriste se različitim metodama kako bi ostvarili iste."
 
RT: "Kritični ste prema uporabi informacija koje dolaze od Syrian observatory on human rights, no u situaciji kao što je ova bilo bi jako teško detaljno provjeriti svaki navod o ubojstvima, na čemu je vaša kritika bazirana?"
 Pierre Piccinin:
"Prije svega, smatram da uopće nije teško rasaznati što se zapravo stvarno događa u Siriji. Posjetio sam zemlju dva puta u posljednjih 6 mjeseci. Iznajmio sam automobil i vozio se sam diljem zemlje. Čak sam i bez probleme ušao u Hamu i Homs. Niti jednom me vojska nije zaustavila na nekom punktu ili nešto slično. Unatoč tome, zapadni mediji se oslanjaju isključivo na organizaciju Syrian Observatory for Human Rights. Svoja istraživanja objavio sam prošlog mjeseca u časopisu Afrique Asie. Tamo navodim kako zapravo postoje 2 organizacije za ‘ljudska prava’ i obe su povezane s opozicijom. U stvarnosti ove organizacije su samo kanal propagande za opoziciju. Nije mi jasno kako profesionalne novinske agencije mogu uzimati iste kao izvor. Posao novinara bi trebalo biti kritičko razmišljanje, ekstreman oprez i provjeravanje svih izvora. No, oni samo šire sve što dobiju od SOHR-a i uopće ne postavljaju nikakva pitanja"
 
Dopustite da vam dam jasan odgovor – ako sirijske vlasti napadnu mirne prosvjednike, onda možemo govoriti o brutalnosti, no kada su sirijske vlasti suočene s naoružanim skupinama koje koriste kampove u Turskoj i Libanonu, financirane su od Katara, a trenirane od francuskih specijalaca – onda to nije represija. Režim brani teritorij zemlje od strane agresije !"
 
RT: Kako da ona klasificiramo događanja u Siriji? Da li je to građanski rat? Ustanak? Revolucija?
 Pierre Piccinin:
"Mislim da možemo to nazivati revolucijom, no u toj revoluciji su snažne islamističke skupine koje žele Siriju pretvoriti u Islamsku Republiku, nešto kao salafitski kalifat. U neku ruku to se dogodilo Libiji – izbio je građanski rat između više plemenskih klanova i sada su skupine Salafista postale dio nove "Vlade". Slično se događa i u Maliju, ovo je problem koji je sada već zahvatio velik dio sub-saharske Afrike. Nešto je jako nezdravo u ovim skupinama koje se kreću zajedno s revolucionarima. Nemoguće je s njima stupiti u kontakt. Zaista su jako tajnovite organizacije."
 
RT: "Od početka krize vlasti u Damasku tvrde da se bore protiv naoružanih skupina koje su financirane izvana. Je li moguće da su možda u krivu? Da je ovo zaista prava revolucija? Koje je vaše mišljenje o tome?"
 Pierre Piccinin:
"Kao prvo, što se tiče retorike aktualne vlasti… ne vjerujem da je sirijska vlada slijepa. Retorika i stvarnost su dva različita pojma. Sirijska vlada ne želi priznati da se neke stvari događaju. Govore o zavjeri SAD-a i Izraela, no moja analiza situacije je ponešto drugačija. Mislim da je SAD nakon 11.9.2001. odlučio surađivati sa Sirijom jer su prepoznali zajedničkog neprijatelja – Islamiste. Mislim da su u SAD-u zapravo jako zabrinuti glede aktualnih događanja u Siriji. Zabrinut je i Izrael. Ako vlast u Damasku kolapsira, zemlja bi potonula u kaos, a Izrael bi imao velikih problema dok sada – unatoč anti-izraelskoj retorici Damaska, Izrael nema previše razloga za zabrinutost, štoviše Izrael se sa sirijskim režimom sasvim dobro slaže.
 
U ovom trenutku vladajući režim je uspješno vratio kontrolu nad Homsom, Idlibom i Hamom i sada se bori sa naoružanim skupinama iz Slobodne Sirijske Vojske na granicama. Režim je daleko od kolapsa, nema nikakve šanse da bi se srušio. Bashar al-Assad ima pred sobom još puno sunčanih dana. Mnogi ljudi mi kažu: "Kako možeš reći tako nešto? Staješ u obranu režima !". Ne, ne stajem u obranu režima, ja samo nastojim objektivno istražiti stanje na terenu. Uzimam u obzir samo činjenice i samo na temelju istih donosim svoje zaključke."
 
RT: "Kako će se sirijski konflikt okončati?"
 Pierre Piccinin:
"Ukoliko se ne dogodi nekakva intervencija izvana, mislim da će vladajuća stranka Baath bez problema kontrolirati situaciju uz pomoć vojske. Nakon toga, vjerujem, krenuti će u opsežne reforme kako bi demokratizirali društvo. U inicijalnoj fazi ta demokracija će prije svega biti samo formalna, no civilno društvo se budi i zauzima svoje mjesto i uskoro će se vlast okrenuti prema pravoj demokraciji." (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku