hamburger-icon

Kliker.info

Petrov u Mostaru o trećem entitetu: Na provokacije neću nasjedati, sjedite za sto i dogovorite se sami

Petrov u Mostaru o trećem entitetu: Na provokacije neću nasjedati, sjedite za sto i dogovorite se sami

Februar 08
15:46 2017

Na upit novinara danas u Mostaru da li je za uspostavu trećeg entitete u BiH, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov rekao je da on neće započinjati polemiku. Razlog njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu je „prijateljski posjet u prvom redu, partnerski posjet.“

Želja nam je da BiH napravi korak naprijed na evropskom putu, da politički predstvnici BiH nađu odgovarajući model u kojem će sva tri konstitutivna naroda biti, u punom smislu, ravnopravna. Koji će to model biti, to je na njima. Mi nismo država koja smatra da BiH treba biti bilo čiji protektorat. Tri konstitutivna naroda mogu iznaći rješenje, sjesti za stol i dogovoriti se, da im ne trebaju regionalni igrači da bi napravili kvalitetnu budućnost. Uvijek ćemo biti partneri i prijatelji BiH. Na bilo kakve druge provokacije nećemo nasjedati – poručio je Petrov, objavila je N1, prenosi NAP.

Iz Vijeća ministara BiH jučer je saopćeno kako je Petrov tokom sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem u Sarajevu kazao kako „Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jednakopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH“.

Iz Mosta su ubrzo demantirali saopćenje iz Vijeća ministra BiH. Iz ove stranke tvrde da je razgovor u Sarajevu bio veoma konstruktivan, ali da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta, budući da to nije bio fokus razgovora.

Ubrzo su reagirali i iz Vijeća ministara BiH. Uvjeravaju da su sa Petrovom o trećem entitetu razogovarali pred više svjedoka.

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Božo Petrov u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini danas boravi u Mostaru gdje se sastao sa rektoricom Sveučilišta Ljerkom Ostojić, biskupom mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem, te je obišao franjevački samostan i Sveučilišnu bolnicu, piše Patria.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Dayanara
    Dayanara Februar 22, 08:59

    On stage, there was a large trampoline, and a set of bricks. If you have “brick faith” where one brick is laid on top of another, what happens if something disturbs a brick on the bottom, or removes it? In contrast to this, &#pro0;t2am82line faith” relies on a set of many springs. Each spring has give. You can replace springs. Even if you remove a spring, you can still jump. Besides, trampoline faith (“come jump with me”) is more fun than brick faith (“you must accept this brick or go to hell”).

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *