hamburger-icon

Kliker.info

Peti kongres SDA : Sadik Ahmetović i Adil Osmanović dobili prijetnje!

Peti kongres SDA : Sadik Ahmetović i Adil Osmanović dobili prijetnje!

26 Maja
03:54 2009

Peti Kongres SDA održat će se danas u sarajevskoj Zetri , a kasno večeras 766 delegata tajnim glasanjem izabrat će predsjednika stranke, zamjenika i pet potpredsjednika, Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti.Sve pripreme su završene, a delegati su jučer stigli u Sarajevo. Osim njih, Kongresu će prisustvovati i oko 1.500 gostiju iz zemlje i inostranstva.

Devet rezolucija

Kandidati za predsjednika SDA su Sulejman Tihić, Bakir Izetbegović i Adnan Terzić, a za zamjenika predsjednika Asim Sarajlić i Safet Softić. Husejin Smajlović je odustao od kandidature. Za potpredsjednike, nakon izbora predsjednika, s liste od 48 kandidata, novoizabrani predsjednik će sastaviti listu od deset kandidata i tajnim glasanjem bit će izabrano pet.U Glavni odbor bira se 85 članova, a na listi se nalazi oko 700 kandidata.Kongres će usvojiti i Programsku deklaraciju i devet rezolucija mađu kojima su rezolucije o ustavnoj reformi, ekonomskoj politici i politici razvoja BiH, vanjskoj politici i euroatlantskim integracijama, održivom povratku izbjeglih i raseljenih, politici prema borcima, pravima penzionera i socijalnih kategorija stanovništva, neratnih invalida, zdravstva i radnih prava…

Leteći odredi

Kako „San“ saznaje, jučer i tokom cijele prošle noći, delegati Kongresa  bili su  na udaru timova Bakira Izetbegovića i Adnana Terzića. Neki od njih saopćili su nam da su već danima izloženi stalnim pitanjima kome će dati svoj glas za predsjednika i žestokim pritiscima koja se mogu okvalifikovati i kao ucjene.Prema informacijama do kojih smo došli jučer u podne, Sadik Ahmetović, koji je već ranije javno saopćio da će svoj glas dati Sulejmanu Tihiću,  dobio je ozbiljne prijetnje i on je to prijavio policiji. Sinoć smo obaviješteni da je prijetnje dobio i Adil Osmanović koji također podržava Tihića.O kakvim se pritiscima radi, a u režiji i izvedbi timova Izetbegovića i Terzića, dovoljno govori i podatak da su neki delegati promijenili brojeve mobitela kako bi se koliko-toliko spasili od nasrtaja njihovih lobista. I to nije sve – Edhamu Veladžiću iz Bihaća, koji također podržava Tihića, pod potpuno čudnim okolnostima nestao je mobitel, a oni koji su ga se dokopali mogli su pogledati s kim je sve i kada bio na vezi.osebno je bilo burno sinoć kada su Izetbegovićevi i Terzićevi „leteći odredi“ ponovo, za svaki slučaj obilazili delegate i ubjeđivali ih kome treba da daju svoj glas, koristeći se svim sredstvima i nudeći im sve što požele!

Mehmedović odbio ponudu

Nakon što je Adnan Terzić za zamjenika predsjednika predložio Husejina Smajlovića iz Zenice, ovaj je to pismeno odbio. Terzić je potom zamjeničko mjesto ponudio Šemsudinu Mehmedoviću iz Zenice, ali je i on to odbio. Terzić je jučer ponudio Semihi Borovac da prihvati kandidaturu za zamjenika predsjednika, ali ona to nije prihvatila. Navodno, ponudu je odbila da se ne bi zamjerila Bakiru Izetbegoviću.

Šefik Džaferović piše Semihi Borovac šta će govoriti

Jučer smo iz svojih izvora saznali da će Kongresom SDA predsjedavati i voditi ga Semiha Borovac, a u Radnom predsjedništvu bit će još deset delegata.Isti izvori kažu da je Šefik Džaferović odmah počeo instruirati Semihu Borovac kako će voditi Kongres i da je u nekim sebi bliskim krugovima kazao da će joj napisati šta će i kako će govoriti. Inače, Džaferović je jako nezadovoljan brojem kandidatura koje je dobio za potpredsjedničko mjesto – svega četiri, a očekivao je bar sedam puta više.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku