hamburger-icon

Kliker.info

Peter Sorenssen : EU je snažno posvećena konačnom cilju – evropskim integracijama BiH

Peter Sorenssen : EU je snažno posvećena konačnom cilju – evropskim integracijama BiH

09 Septembra
17:20 2011

Evropska unija je snažno posvećena konačnom cilju – evropskim integracijama suverene i ujedinjene BiH, rekao je u petak, na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorenssen .Dodao je da je EU sada ojačala svoje prisustvo u BiH da bi dodatno pomogla ubrzanje napretka prema EU i radila na poboljšanju ekonomskog i socijalnog stanja u BiH."Ipak, iznad svega stoji zajednički napor domaćih vlasti BiH i posvećenost građana, a što je jednostavno neophodno za stvarnu EU perspektivu", istakao je Sorenssen.Bh. vlasti kao i Delegacija EU, dodao je, imaju radni plan, a to su zaključci Vijeća EU o BiH usvojeni 21. marta 2011.
Pojasnio je da će EU biti fokusirana na pružanje pomoći naporima vlasti da urade neophodnu domaću zadaću da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu."To zahtijeva sveukupnu i odgovarajuću implementaciju Privremenog sporazuma, dijela SSP-a koji je već na snazi, usvajanje zakona o državnoj pomoći koji treba biti kompatibilan s EU te kredibilan napor u implementaciji presude "Sejdić-Finci", kazao je Sorenssen.

U  obraćanju prisutnima ponovio je da će EU sve ciljeve i probleme rješavati u partnerskim odnosima s vlastima u BiH."EU ne namjerava da supstituira odgovarajuću ulogu državnog liderstva. Evropske integracije, za sve članice Unije i potencijalne članice, uvijek su pitanje volje građana i njihovih lidera. Vjerujemo da ta volja postoji i u BiH", kazao je.EU je, po njegovim riječima, spremna pomoći i u vezi s popisom stanovništva na državnom nivou, a što je ključno za socio-ekonomski razvoj."Također, želimo osigurati da ključni faktori: pravosuđe, administracija, ekonomija te bitna infrastruktura budu spremni za zahtjeve članstva EU", dodao je.Upitan da prokomentira koliko je ovih 11 mjeseci bez državne vlasti naštetilo BiH i njenim građanima, Sorenssen je rekao da na ovo pitanje najbolje mogu odgovoriti građani BiH, oni koji žive u ovoj zemlji.Kada je u pitanju formiranje državne vlasti, Sorenssen je rekao da će u narednim danima razgovarati sa svim liderima u BiH, ali da uloga Delegacije EU u BiH nije medijatorska."Zadatak Delegacije EU u BiH je da vrati pitanje evropskih integracija u vrh političkog interesovanja BiH", dodao je.Kuriozitet ove konferencije za novinare je srdačan gest ambasadora Sorenssena koji se, po ulasku u salu za pres-konferencije u zgradi Delegacije EU u BiH, rukovao i upoznao sa svim prisutnim novinarima ponaosob. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku