hamburger-icon

Kliker.info

Pervan : Prinudna uprava nad Mostarom, zašto da ne?

Pervan : Prinudna uprava nad Mostarom, zašto da ne?

14 Novembra
05:20 2012

Piše:Tahir Pervan (Neznase)

Povaljen, podijeljen, leđima okrenut suncu, ponižen, i ko mrtvac spava!
 
To je Mostar u mojim očima jučer, danas i sjutra. Mostarci katolici i Mostarci muslimani, ali i Oni Drugi, kojih nije zanemarljiv broj, ćute, trpe i obolijevaju.
 
Dokle? Možda do kraja svoga života, ili do kraja života Mostara, tko zna?

U međuvremenu, nastavlja se politička agonija grada na Neretvi, nastavlja se njegovo čerečenje i ponižavanje. Moćne političke oligarhije Hrvata i Bošnjaka nastavljaju bezočno i drsko i potpuno nelegitimno odlučivati izvan institucija sistema, koje, kako sada stvari stoje, u ovom gradu nisu nikada ni zaživjele. Postoje samo HDZ-ove i SDA-ove stranačke elite i pojedinci koji su se, uz pomoć ilegalnih finansijskih fondova pristiglih sa strane, odavno odrodili od svog vlastitog naroda i od Mostara koji im služi samo za politička kusuranja.
 
Nedavno sam pročitao jednu zastrašujuću rečenicu koju autor pripisuje Juliju Cezaru: "Nemoguće je ne postati onakvim kakvim te drugi smatraju". Nisam uspio potvrditi njeno ishodište u samom djelu Julija Cezara, ni u djelima njegovih biografa, od Svetonija do Carcopina, ali vrijedilo se potruditi i doći do sljedećeg fatalističkog zaključka: Nemoguće je ne postati izdajnikom svoga naroda ako kritizirate njegovu političku oligarhiju. I, upravo taj fatalizam, kojim sam se u životu vodio, dao mi je odlučnosti, ne samo da se pobunim, već i da javno napišem da problem Mostara nije nikada, pa ni danas – danile, u nama, običnim smrtnicima, nego u našim odmetnutim i obijesnim političkim elitama i pojedincima kojima laičko ustrojstvo Mostara ni u ludilu neodgovara.
 
Nisam se šalio kad sam nedavno, gostujući u jednoj radio emisiji, kazao da bi Mostarci konačno morali, bez obzira na svoje vjersko i etničko opredjeljenje, radi svoje budućnosti, organizirati masovne prosvjede i od OHR-a tražiti da nad Mostarom zavede prinudnu upravu, jer sve što se trenutno dešava u ovom gradu je potpuno nelegalno, nelegitimno i protustavno, počevši od Općinskog Vijeća koje se samoproglasilo pa sve do izvršnih vlasti Grada koje ni za jednu svoju aktivnost nemaju legitimitet.
 
Mostar, kao i država Bosna i Hercegovina, upravo radi svoje specifične etničko – vjerske strukture i radi potrebe da se zauvijek osujeti i najmanja mogućnost da vjerski i etnički element bude i u budućnosti razlogom teških kršenja ljudskih prava i povodom za genocidnim obračunima, kakvih smo imali do juče, mora biti ustrojen na potpuno laičkim principima i sa Izvršnom vlašću kakvu smo imali na dan Prvih višestranačkih demokratskih izbora u BiH.
 
Povaljen
 Leđima okrenut suncu
 Mostar
 Ko mrtvac spava.
 
Obale umivene
 U studen zamotane
 Odsjaji kiše
 Čekaju noć.
 
Mjesec raspuko
 Na mostu drhti
 Starac iz Mahale
 Uvehli mu prsti.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku