hamburger-icon

Kliker.info

Paul Krugman : SAD poput pokvarenog auta proživljava eru ‘izgubljenog desetljeća’

Paul Krugman : SAD poput pokvarenog auta proživljava eru ‘izgubljenog desetljeća’

17 Novembra
07:51 2011

Organizacija Munk Debates, koja organizira žive debate između ključnih političkih i drugih ekonomskih lidera, organizirala je debatu četiri američka ekonomska titana – Paula Krugmana, Davida Rosenberga, Larryja Summersa i Iana Bremmera. Krugman i Rosebnerg porječkali su se oko toga suočava li se SAD s "erom u japanskom stilu", nezaposlenošću i sporim gospodarskim rastom. Summers i Bremmer kazali su kako zemlja možda ima ozbiljne gospodarske probleme, ali da oni ne predstavljaju odnosno ne prethode "izgubljenom desetljeću".Summers je kazao da su problemi u SAD-u, ma koliko bili ozbiljni, "dimenzionalno mnogo manji od problema s kojima se Japan suočava". Kazao je kako je japansko gospodarstvo mnogo manje otporno na probleme s kojima se suočava. Krugman se nije složio s njim, nego tvrdi kako su se u SAD-u stvari pogoršale puno više nego u Japanu.

"Već su četiri godine prošle otkako je recesija počela, a mi nismo ni blizu rješenja", kazao je. Summers mu je odvratio kako su problemi s kojima se SAD suočava "problemi svake industrijske demokracije". Kada je došlo do zamaha krize u japanskoj ekonomiji, "svijet je funkcionirao", argumentirao je Summers, objasnivši kako je globalna ekonomija danas u golemim financijskim problemima, koji nisu samo američki."Ne bismo se trebali radovati ili osjećati optimizam u vezi s Amerikom samo zato što je u ostatku svijeta gore. To nije način na koji ova stvar funkcionira", odgovorio mu je Krugman, argumentiravši: "Europsko iskustvo nam nanosi štetu, ne pomaže nam."Summers se prisjetio i da je Europska središnja banka (ECB) prije pola godine podigla kamatne stope. Kazao je kako je to značajan razlog zašto je Europa u takvoj krizi. "Smanjenje kamatnih stopa način je na koji se rješavaju krize poput ove", kazao je.

Summers je kazao i kako SAD ni po čemu nije sličan Japanu. "To je mjesto gdje svatko želi doći, mjesto gdje svi na svijetu žele ostaviti svoj novac", kazao je. "Ali kada svijet voli američki dolar, nama to ne pomaže", odgovorio mu je Krugman, odgovorivši mu kako je slab dolar u interesu SAD-a radi izvoza.Iako se neki ne slažu s konstatacijom da SAD-u slijedi era "izgubljenog desetljeća", Rosenberg tvrdi kako SAD već jest zakoračio u tu eru. "Pitanje je samo: hoće li ta era ustrajati?", kazao je. On je ukazao na činjenicu da su mjere zapošljavanja, cijene kuća, realni dohodak, pa čak i S&P 500, svi na istoj razini kao što su bili 2000. godine."Amerika može biti najbolja zemlja u svijetu, ali to nije dovoljno", poručio je Krugman, usporedivši SAD i nedovoljnu potražnju s automobilom koji ima problema s elektronikom. "Ako ne riješite taj tehnički problem, ništa drugo na tom autu neće ga natjerati da se kreće", kazao je.(Kliker.info- Business.hr)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku