hamburger-icon

Kliker.info

Patrick Moon: “Nadamo se da će ovaj incident ujediniti građane BiH”

Patrick Moon: “Nadamo se da će ovaj incident ujediniti građane BiH”

29 Oktobra
06:14 2011

Mevlid Jasarevic je pucao na Ambasadu SAD u SarajevuOsoba koja je u petak (28.10.) napala Američku ambasadu u Sarajevu je Mevlid Jašarević (23), državljanin Srbije iz Novog Pazara, potvrdili su sinoć zvaničnici sigurnosnih agencija BiH. Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo je kazao da je Jašarević ranije posjećivao Gornju Maoču, vehabijsko uporište kod Brčkog, u kojem je policija BiH u februaru 2010. godine uhapsila nekoliko vehabija. Državni tužitelj Avdo Čampara je kazao da je Jašareviću 2005. godine za krivično djelo razbojništva suđeno u Austriji, odakle je, nakon tri godine provedene u zatvoru, protjeran u Srbiju."Mevlid Jašarević je u ranim jutarnjim satima u petak prešao granicu, ušao u BiH i izvršio teroristički akt. Vrlo je teško kad neko individualno odluči da uradi nešto da ga pratite, locirate i djelujete", kazao je Džuvo. On nije mogao odgovoriti na pitanje da li je ova osoba imala saučesnike u jučerašnjem napadu, ali je dodao da nadležne institucije BiH sarađuju s policijskim agencijama u Srbiji, gdje se također poduzimaju istražne radnje  jer je Jašarević srbijanski državljanin. U međuvremenu je saopćeno da je srbijanska policija pojačala osiguranje ambasade SAD-a u Beogradu.

Najavljene promjene zakona i jačanje sigurnosnih agencija

Policijski zvaničnici u BiH su kazali kako je rano govoriti o motivu napada, te da će se to utvrđivati tokom istrage. Prema tvrdnjama očevidaca, napadač je uzvikivao parole protiv SAD-a. "Ono što je za sada evidentno, mi smo otvorili istragu u ovom predmetu zbog krivičnog djela terorizma na osnovu dokaza koje smo do sada prikupili", rekao je Džuvo. Mevlid Jašarević je lišen slobode i nalazi se u bolnici gdje mu se pruža pomoć, jer je tokom pucnjave ispred Američke ambasade povrijeđen. Kod Jašarevića su pronađene i dvije ručne bombe.Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je najavio odlučnu borbu protiv terorizma, odnosno set mjera, od promjene zakona do materijalnog obezbjeđenja obavještajnih i policijskih jedinica i institucija BiH "kako bi borba protiv terorizma, ali i kriminala generalno, bila što efikasnija". "Pojačat ćemo mjere i koordinirati i raditi na tome da što veći stepen sigurnosti omogućimo građanima", izjavio je nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH član kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović.

Patrick Moon: "Nadamo se da će ovaj incident ujediniti građane BiH"

"Ovaj napad nije nešto što će preusmjeriti aktivnosti i nastojanja koja Sjedinjene Američke Države poduzimaju ovdje. SAD su prijatelj građana BiH i mi smo ovdje da ostanemo dugoročno, izjavio je sinoć u Sarajevu Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.  "Nadamo se da će se i ovaj incident iskoristiti da bi se građani BiH ujedinili i krenuli ka zajedničkom cilju i onome što je neophodno da urade kako bi postali dijelom Evrope", kazao je ambasador Moon.Zvaničnici u BiH jednodušni su u osudi terorističkog napada koji, kako mnogi ističu, nije samo napad na Američku ambasadu, već i napad na BiH i građane ove zemlje. Građani Sarajeva su još u šoku. Od institucija uglavnom traže "akciju kojom će jednom za sva vremena biti zatvorena vrata ljudima sumnjivih ciljeva i radikalnih političkih ideja, spremnih da ih ostvaruju terorističkim akcijama". Pojedine nevladine organizacije optužuju državu "koja se nije na vrijeme razračunala sa ekstremističkim grupama koje godinama otvoreno djeluju u BiH". (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku